Een hond uit het buitenland, is dat een goed idee? 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De keuze om een hond uit het buitenland te adopteren kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat u het belangrijk vindt om  een hond te redden. U heeft het idee dat de hond een slecht leven heeft of dat de hond daar zijn dood tegemoet ziet. Het kan ook zijn dat u in het asiel bij u in de buurt geen geschikte hond kan vinden. Of misschien kiest u bewust voor een rasloze hond, wat de meeste buitenlandse straat honden zijn. 

Door Joke Sauerbreij, Tinley-gedragstherapeut voor honden 

Er zijn in Nederland meer dan 200 organisaties die zich bezighouden met het naar Nederland halen en plaatsen van buitenlandse honden.  Een goede en betrouwbare organisatie staat lokaal of regionaal voor structurele lange termijnoplossingen en een adoptie wordt goed begeleid. Dat houdt in dat u goed voorgelicht worden, er bekeken wordt of er een match is tussen u en de hond en er geen besmettelijke ziektes aanwezig zijn die dieren in Nederland kunnen treffen. Ook wordt er nazorg en deskundige hulp geboden en is er de mogelijkheid van terugplaatsing als de adoptie niet slaagt. 

Bedenk dat in veel gevallen de hond uit een situatie komt die heel anders is dan onze drukke Nederlandse maatschappij met onze normen en waarden. Voor de hond kan het moeilijk zijn om zich aan te passen aan bepaalde zaken die wij als heel normaal ervaren. Denk aan het verkeer, harde geluiden, aan de lijn lopen of in een huis te leven.  

3 tips als u overweegt een buitenlandse hond te adopteren : 

  1. Zoek eerst  in Nederland naar eenherplaatser. Via www.dierenasiels.com ziet u het landelijke aanbod van de asielhonden.  Via Stichting Hulp en Herplaatsing Honden  –www.shhh.nl –  vindt u het aanbod van ex-proefdieren en particuliere herplaatsers. Het is ook mogelijk om via een kennis, internet, via particulieren of via een fokker een nieuwe hond aan te schaffen. Als u een rashond zoekt kunt u bij rasverenigingen terecht. Ook zij hebben met regelmaat een lijst met honden die een nieuw thuis zoeken. 
  2. Verdiep u in de betrouwbaarheid van de organisatie.  Op hun website kunt u duidelijke informatie vinden over het doel van de organisatie.  Het jaarverslag staat openbaar, zodat u kunt zien  waar het geld aan besteed wordt.  Zo bent u er zeker van dat de organisatie niet uit is op winstbejag. Check op internet ervaringen van anderen met deze organisatie. Lees een adoptieovereenkomst goed door en neem de tijd voor uw keuze en beslissing. 
  3. Maak vooraf een lijstje met belangrijke informatie, zodat u niet vanuit emotie een keuze maakt.  Wat zijn uw wensen qua grootte, vachttype en gedrag? Wat moet de hond al `kunnen`? Wat wilt u met de hond gaan ondernemen? Hoeveel tijd kunt u aan de hond besteden? Hoe ziet uw woon- en leefomgeving eruit?  Maak ook vooraf een lijstje met de vragen die u heeft. Hoe meer informatie u deelt  met  de organisatie hoe beter de match zal zijn!

Tags

BUITENLANDHONDHONDENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck