‘Kijk uit met ruimtes waar veel gepraat wordt…’
MEDISCH
RIVM: Aantal overledenen: +27. Aantal opnames: +45. Aantal besmettingen: +189. Bezette bedden ic’s: 349 (3).
Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.534.731. Aantal doden: 307.537. Coronavirus in 216 landen. (WHO).
Duizenden patiënten met ‘milde’ coronaklachten wekenlang ziek. Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) signaleert langdurige (en terugkerende) klachten. Aanhoudende moeheid, verlies van reuk en smaak en postvirale hoest, worden in de richtlijn van het RIVM niet als covid-19-symptomen gezien. Schatting NHG-woordvoerder, tevens huisarts, Burgers: 10.000 mensen. (NOS)
Ruim 40 Nederlanders hebben zich bij 1DaySooner, een Amerikaans programma van verschillende universiteiten dat in contact staat met vooral Amerikaanse vaccinontwikkelaars. aangemeld om zich vrijwillig te laten besmetten met het coronavirus. Virologen/experts gruwen ervan. (Telegraaf)
Politiek ontstemd over zwendel mondkapjes. Na de ziekenhuizen blijkt ook de overheid miljoenen ondeugdelijke mondkapjes te hebben gekocht, die bestemd waren voor de zorg. Ruim 5 miljoen maskers werden na een test afgekeurd, 3,9 miljoen kunnen misschien later alsnog worden gebruikt. (AD)
Amerikaan prof. Bromage (Massachussets): vermijd zo veel mogelijk gesloten ruimten waar veel gehoest en gesproken wordt. Gevangenissen, kerken, koren, indoor sporten en verjaardagspartijtjes binnen zijn risicovolle plekken voor uitbraken. Vermijd plekken waar luid gesproken wordt. (ABC)
Belgische viroloog Van Gucht: Nederland onderschat aantal coronadoden. ‘Het aantal overlijdens dat we rapporteren, komt bijna voor 100 procent overeen met de gemeten oversterfte.’ Het CBS meldt in NL alleen ‘oversterfte’. (Dagelijkse Standaard)
‘Iedereen was binnen vier dagen beter’. Huisarts Rob Elens gaf zijn patiënten met corona een anti-malariageneesmiddel/medicatiecocktail in combinatie met een antibioticum en zink. Hij werd teruggefloten door de Inspectie Gezondheidszorg, omdat er geen bewijs is dat het werkt en veilig is. ‘Het is een heel veilig middel’, aldus Elens, die om een onderzoek vraagt. (Op1)
Coronatests ook voor mantelzorgers. Vanaf maandagkunnen ze zich bij klachten die wijzen op een besmetting laten testen. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar. Aldus min. De Jonge (Volksgezondheid). (Parool)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) stelt dat iedereen moet kunnen profiteren van een corana-vaccin. Oproep aan landen die deze week vergaderen over beschikbaarheid vaccin. ‘Geen enkel land kan terug naar normaal als de wereld als geheel de pandemie niet tot staan brengt’, aldus Farrar, directeur van Wellcome. (Telegraph)
Kabinet koerst af op versoepeling maatregelen 1 juni. Geen zwaarwegende redenen om af te zien van het beperkt openstellen van de horeca, theaters, bioscopen en musea. Deel kabinet kwam gisteren bijeen in Catshuis. Introductie ‘dashboard’ met data (regio, aantal besmettingen, ic-capaciteit) om verspreiding – en in samenhang – virus tegen te gaan. Nog wel discussie over horeca: telt het personeel mee bij max 30? (AD, NOS)
D66 en GroenLinks: thuiswerken moet wettelijk recht worden. Werkgever mag een verzoek om dit te doen alleen weigeren als het echt niet mogelijk is. Ook goede werkplekken thuis (fiscaal vriendelijk) inrichten. Initiatiefwet aangekondigd. (AD)
Medisch tijdschrift The Lancet waarschuwt voor beschadiging CDC en WHO door de Trump-regering. ‘Amerikanen moeten een president kiezen die begrijpt dat partijpolitiek niet leidend mag zijn in de gezondheidszorg.’ (The Lancet)
Doortrekken openbaar toilet met gesloten deksel. Corona kan zich ook in ontlasting bevinden. Deurklink, spoelknop, kraan zijn besmettingspunten: elke bezoeker raakt opnieuw dezelfde contactoppervlakken aan. Suggestie mondkapje tegen aerosolen in openbaar toilet. Aldus Belzer (microbioloog Wageningen). (NOS)
Middelbare scholen gaan tot de zomer maar beperkt open, ondanks de officiële heropening op 2 juni. Vrijwel alle scholen blijven online onderwijs geven en voor de fysieke lessen geven ze voorrang aan een selecte groep leerlingen, zoals de kwetsbare leerlingen en leerlingen die volgend jaar eindexamen doen. (Trouw)
SP wil meer banen in publieke sector. Aldus partijleider Marijnissen. ‘Tekorten in de de zorg, het onderwijs, de politie en de bouw nu aanpakken’. Ontslag moete moet blijven. (WNL op Zondag)
‘Werk met behoud van uitkering’. Dat bepleit de werkgroep ‘Sociale Impact met daar burgemeesters Halsema, en Depla. ‘Coronacrisis leidt tot nieuwe kwetsbare groepen en grote sociale problemen’ (NOS)
Bert Wagendorp in column: ‘Ik vermoed dat de richtlijn betreffende niet-beschermende mondkapjes in het ov alleen maar is bedoeld om de treinen leeg te houden. Het is pijnlijk duidelijk wie daar in het boemeltje zit, met een verknipt T-shirt voor z’n gezicht geknoopt: een sukkel. Wie wil dat?’ (Volkskrant)
Kloosters in bestaan bedreigd. Abdijen melden corona-slachtoffers. (AD)
MEDICIJNEN
‘Vaccin moet bewezen veilig zijn’. Aldus Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Onzekerheden door het weglaten van grote klinische studies zullen we niet accepteren.’ ‘Als medicijnautoriteit zijn wij er om te controleren of het effect van een vaccin echt kan worden aangetoond. Pas als je voldoende besmettingsgevallen in je onderzoekspopulatie hebt, heb je genoeg power om dat aan te tonen.’ (AD)
Muizen en apen maken in Oxford-onderzoek na een dosis antistoffen aan tegen longontsteking. Wordt gezien als een goed startpunt. ‘Nog geen doorbraak’, aldus virologe Koopmans. (Twitter)
ECONOMIE
Vakbonden krijgen grotere rol bij collectief ontslag. Compromis in de maak voor politieke ruzie ontslagboete. Volgens min. Koolmees (SoZa) is het onvermijdelijk dat ondernemers de ruimte krijgen om te gaan reorganiseren. Hij vreest anders voor veel faillissementen met nog meer werkgelegenheidsverlies tot gevolg. Woensdag presentatie nieuw steunpakket. (Telegraaf)
Brillenreuzen Specsavers, Pearle en Eye Wish, beschuldigd van belastingontwijking, vragen staatssteun en weigeren huur te betalen. ‘Specsavers opereert binnen de belastingwet’, stelt prof. Van de Streek (Belastingrecht).
Zakenvrouwen starten platform #rahmaelske om zwaar getroffen ondernemers van advies te dienen. Elske Doets en Rahma Eel Mouden vinden dat de overheid een ‘te mannelijke’ aanpak heeft. ‘Ze kennen de pijn niet die wij nu voelen’, aldus El Mouden. (Op1)
Bedrijven testen zelf bij personeel. O.a. Philips en VDL controleren temperatuur. Eerst via voorhoofdthermometer daarna met een oorthermometer. (AD)
Corona tracer: bluetooth-ketting volgt bewegingen van werknemers. Zo kan een werkgever, als een personeelslid positief getest is op corona, zien welke medewerkers de laatste twee weken risico op besmetting liepen. Bedrijf SafeDrivePod heeft eerste bestellingen binnen. (NRC)
Staatssteun Europese landen op een rij. Italië: Tien miljoen Italianen op de armoedegrens. Spanje: een miljoen families krijgen maximaal 1000 euro. Polen: middenstand komt in opstand. Duitsland: infuus zal de economie op langere termijn schaden (Volkskrant)
Haagse strandtenten willen op (warme) Hemelvaartsdag al beperkt open. Met in achtneming van de RIVM-regels. (o.a. AD, Volkskrant)
Italië zijn grenzen weer open voor toeristen en andere bezoekers uit de Schengenzone. Vanaf 3 juni staat het land reizen toe van en naar het buitenland. Geen quarantaineperiode voor bezoekers. Frankrijk wil geen toeristen deze zomer. (Volkskrant)
Uitstel van betaling voor Amerikaanse warenhuis J.C. Penney. Corona maakt eind aan 118 jaar geschiedenis. (Volkskrant)
Directeur Federal Reserve: ‘Amerikaanse economie kan tot 30 procent krimpen’. Door sluiten van Amerikaanse bedrijven klap van 20 tot 30%. Aldus topman Powell van de Amerikaanse centrale bank. Werkloosheid mogelijk naar 25%. 3e kwartaal enige groei economie verwacht. (60 minutes)
De Kuip vraagt coronasteun aan Rotterdam. Het stadion kampt binnenkort met geldtekort. (Rijnmond).
Bovag voorziet een stormloop op rijwielhandelaren. Risico’s OV worden vermeden met alternatief auto/fiets. (diverse media)
BUITENLAND
Midden- en Zuid-Amerika is nieuwe centrum van de pandemie. Het aantal officieel geregistreerde doden in vertoont de laatste twee weken een stijgende lijn. Ecuador verhoudingsgewijs met 2.668 doden het zwaarst getroffen land. Brazilië meer dan 16.000 doden. (Volkskrant, Der Spiegel). Top 5: USA, Rusland, Groot-Brittannië, Brazilië, Spanje. (Volkskrant, Der Spiegel)
COMMENTAREN KRANTEN
De Telegraaf: Het is de vraag of de Nederlandse aanpak adequaat genoeg is. Om verdere verspreiding én een mogelijke tweede golf te voorkomen is het van groot belang dat het testen en traceren niet alleen grondig maar ook snel en efficiënt plaatsvindt.
De Volkskrant: Als het kabinet op goede gronden heeft besloten het onderwijs te hervatten, hebben de ouders van schoolgaande kinderen geen redenen meer om, uit beduchtheid voor besmetting, hun kinderen thuis te houden.
AD: Of er nu ook veel mis is bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat is opgericht voor de centrale inkoop, is nog onduidelijk. Maar het LCH heeft in elk geval wel veel uit te leggen. Waarom duurt het zo lang dat er voldoende voorraad mondkapjes is? Waarom worden er na levering zo veel afgekeurd? Rammelt de controle vooraf van producenten?