Uit de kunst: Ook buiten de bollentijd bezoek waard!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

In Museum De Zwarte Tulp in Lisse komt u alles te weten over bloembollen. Bovendien kunt u er prachtige kunst bewonderen, want kunstenaars laten zich graag door bloemen inspireren. Vanaf 16 september gaat een bijzondere tentoonstelling van start: het museum haalt de ‘bollenveldenschilder’ Anton L. Koster uit de vergetelheid. 

Museum De Zwarte Tulp is gevestigd in wat ooit een bollenschuur was. Het werd tweeëndertig jaar geleden opgericht door een groep liefhebbers die zag dat de karakteristieke Bollenstreek verloren dreigde te gaan. Bollenschuren en schaftkeetjes verdwenen in rap tempo, productiemethoden veranderden.

In het museum vertelt een tijdlijn van 17 meter het verhaal van vijfhonderd jaar Nederlandse bloembollengeschiedenis. De komst van de eerste tulp naar Nederland in 1594, de tulpengekte van de zeventiende eeuw en het beroemde verhaal over de Zwarte Tulp van Alexandre Dumas; ze komen tot leven met behulp van foto’s, tv-beelden en een audiotour. Ook zijn er werktuigen te bewonderen én wordt de wetenschappelijke kant van de bloembollenteelt belicht.

,,Vroeger deed elke boer in deze streek de teelt van bollen erbij! De extra verdiensten van de bloembollen waren welkom”, vertelt conservator Nanine van Smoorenburg. We bevinden ons in ‘de Comparitie’. Deze fraaie stijlkamer, ooit de directiekamer van de Kalkzandsteenfabriek te Hillegom, is in zijn geheel overgebracht naar het museum en past goed bij de drie kunstcollecties die hier getoond worden; een collectie historische bloembollenprenten, een verzameling bloembollenglazen en ook nog een van kunst met oriëntatie op voorjaarsbloeiende bolgewassen.

De prenten, de schilderijen en de verschillende voorwerpen van glas, zilver en keramiek versierd met bolgewassen zijn een lust voor het oog. ,,Dit porselein is zo dun en kwetsbaar. Je kunt niet zorgvuldig genoeg zijn bij het inrichten.” Nanine wijst naar een prachtig, bijzonder gedecoreerd theeservies in de vitrine.

,,Deze litho van een vaas met tulpen vind ik zelf héél bijzonder. Hij is gemaakt door Françoise Gilot, de muze van Picasso. Je kunt zien dat ze kleine wijzigingen heeft aangebracht. Maar ook deze prent van een narcis, getekend door Jeanie Foord in 1906, vind ik heel sprekend. Niet voor niets prijkt deze prent op de omslag van onze folder.”

Tot en met 30 april 2018 pakt het Museum De Zwarte Tulp onder de titel ‘Naar de bollen…’ uit met het werk van ‘bollenveldenschilder’ Anton L. Koster (1859-1937). Maar liefst 50 schilderijen, pastels en aquarellen heeft het museum, bij elkaar weten te brengen. ,,Koster, de Rembrandt van de bollen, heeft prachtige schilderijen gemaakt. De Bollenstreek wordt op z’n mooist weergegeven. Daarmee heeft hij ook de tijden van weleer, de oude manier van werken op het land, vastgelegd,” vertelt Van Smoorenburg enthousiast. Met deze opvallende tentoonstelling kan het weleens druk worden in het museum, ook buiten ‘de bollentijd’.

Tags

MUSEUMUIT DE KUNST

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck