‘Miljoenen vaccins Oxford kunnen in september klaar zijn’
In de wereldwijde vaccinrace ligt een onderzoeksgroep van Oxford University aan kop.
Dat meldt The New York Times.
Binnenkort wordt het vaccin op 6.000 mensen getest. Volgens de Oxford-onderzoekers van het laboratorium The Jenner Institute zouden de eerste miljoenen vaccins bij gebleken succes beschikbaar kunnen zijn in september als er een noodmaatregel zou worden toegepast.
De wereld snakt naar een werkend vaccin om een tweede coronagolf voor te zijn. Tot dusver gaat iedereen ervan uit dat het vaccin mogelijk pas in 2021 op de markt komt.
MEDISCH
- RIVM: Aantal overledenen: +43. Aantal opnames: +65. Bezetting ic-bedden: 905 (-29).
- Van de ic-patiënten boven de 75 jaar is inmiddels bijna de helft overleden. Van de ic-patiënten jonger dan 65 is het merendeel nog in leven, zo’n 85 procent. Aldus gegevens van Stichting Nice. (Volkskrant)
- ‘Aanpak app is ronduit bedroevend.’ Bluetooth-uitvinder Haartsen verbaast zich over de weerstand tegen een corona-app met zijn technologie daarin: ‘Bluetooth is minder privacygevoelig dan gps.’ (AD)
- ‘Amerikaanse zorgstelsel is het slechtste systeem ter wereld.’ Aldus Nederlandse ic-arts Jan Bakker. Hij verbaast zich in New York over ziekenhuizen die in een coronahotspot zinloze zorg verlenen. ,’Het is ieder voor zich en God voor ons allen.’ (AD)
- Waarschuwing viroloog Anne Wensing na twitteractie Stopdelockdown. ‘Als dat virus weer opvlamt, en we krijgen kleine haardjes, dan zijn we nog verder van huis.’ Als er een tweede golf komt dan kunnen andere patiënten opnieuw in het gedrang komen. (Op1)
- Zwaar herstel covid-19-patienten. Na drie weken intensive care nog eenentwintig weken revalideren. Doorligwonden, kilo’s aan spier kwijt en beschadigde longen. (NRC)
POLITIEK EN ANCHTERGRONDEN.
- Wouter de Winther in column: ‘Rutte heeft hij bij de corona-aanpak besloten dat gezondheid nu het allerbelangrijkste is en verzuimde hij Nederland perspectief te bieden op het ’nieuwe normaal’ van de anderhalvemetersamenleving. Dit begint het draagvlak onder de bevolking te ondermijnen; stilstand begint steeds meer als achteruitgang te voelen. Ook in het kabinet.’
- Reportage over farmaceut Roche. Eind maart moesten werknemers zelfs beveiligd worden na bedreigingen. ‘Roche zou de productie van coronatesten bewust belemmeren’. ‘Het beeld van Roche als grote boosdoener heeft mij verbaasd.’ Aldus Suzan Pas (microbioloog van Microvida). (Volkskrant)
- Opinie psychologe Emma Westerling. ‘Nu we midden in de coronacrisis zitten, heerst alom de sfeer van een oorlogsgebied. Ook al wil je dat niet voelen, en zeker niet uitstralen naar je weerloze kleinkinderen, er heerst overal een fluïdum van angst, neerslachtigheid, wanhoop, boosheid en ja, zelfs al van berusting.’ (Volkskrant)
MEDICIJNEN EN ONDERZOEK
Het Radboudumc en UMC Utrecht zijn deze week begonnen met het toedienen van het BCG-vaccin aan zestigplussers. Onderzocht wordt of dit vaccin, dat oorspronkelijk is ontwikkeld tegen tuberculose, ook bescherming biedt tegen corona. (Telegraaf)
ECONOMIE
- ‘Armoe door corona’ Een op de vijf Nederlanders heeft minder inkomsten. Anderen kunnen sparen ivm sluiting restaurants. (Telegraaf)
- Denktank wil af van budgetvluchten vanaf Schiphol: 400.000 starts en landingen per jaar in plaats van de 500.000 vluchten in 2019. (Telegraaf)
- Commercieel vliegverkeer in Argentinië stilgelegd tot 1 september. Airlines bleven tickets verkopen. (NRC)
- Elf beursfondsen korten salaris van top vanwege coronavirus. (FD)
- Private-equityfirma’s moeten zich netjes gedragen tijdens de huidige coronacrisis, stelt vz Jorritsma van de Ned. Ver. van Participatiemaatschappijen. Dus geen steun aanvragen voor hun bedrijven die dit eigenlijk niet nodig hebben. (Telegraaf).
- Ikea vandaag weer open. Met extra beschermingsmaatregelen. O.a. maximaal aantal klanten in de winkels. (NRC)
- Sportscholen willen én kunnen weer open. Aldus NL Actief. (FD)
- Kermis in grote problemen. Seizoen voorbij. ‘Collega’s staan gewoon te huilen bij hun attractie. Hou op, man. Rutte, laat ons nou niet vallen.’ (AD)
- De grote winnaar in de coronapandemie is Amazon. De gigant groeit door al het online winkelen. Maar de onvrede onder het personeel groeit ook. ‘Er waren geen mondkapjes en veiligheidsregels werden niet nageleefd.’ (AD)
- ‘Drugssmokkel draait nog volop in coronatijd.’ Politie ziet verplaatsing van de straathandel naar parkeerplaatsen van supermarkten en bouwmarkten. (AD)
- ’Iedereen testen op werkvloer’. Aldus Randstad-topman Van den Broek. ‘Terug naar werk is een absolute prioriteit. Maar het moet veilig zijn.’ ‘Waarom doen we gewoon niet allemaal mondkapjes op?’ (Telegraaf)
BUITENLAND
- Besmettingsgraad in Duitsland loopt weer op naar 1. Aldus het Robert Koch-instituut. Deskundige vermoedt dat Duitsers tijdens het Paasweekeinde elkaar weer meer hebben opgezocht. (NOS)
- Besmette gevallen wereldwijd voorbij 3 miljoen. Maar coronavirus ‘geëlimineerd’ in Nieuw-Zeeland. (Volkskrant)
- Rusland haalt China in met aantal besmettingen: 87.000. Russische artsen twijfelen echter aan de officiële cijfers. Land is totaal overvallen door corona. (Volkskrant)
- ‘België op de tast uit ’corona’ lockdown’. Premier Wilmés zaait verwarring. De twee beloofde gratis mondkapjes van de regering per inwoner kunnen (nog) niet worden geleverd. (Telegraaf)
- VS onderzoeken rol China in verspreiding virus. ‘Misschien was het onvermogen, misschien was het iets anders. We gaan dat uitzoeken.’ Aldus president Trump. (Volkskrant)
- Trump gaat toch door met de persbriefings. Witte Huis zei voor het weekend dat de president zou stoppen. (Twitter)
COMMENTAREN KRANTEN
- De Telegraaf: Vandaar dat de roep om de economie langzaam weer op te starten een logische is, veel getroffen ondernemers moeten weer omzet gaan maken om niet kopje onder te gaan.
- De Volkskrant: Maar wat als KLM-toestellen wegens besmettingsgevaar voortaan de helft minder reizigers vervoeren? Is nationalisatie van ’s lands trots dan het laatste redmiddel?
- AD: Hoe begrijpelijk het ongeduld ook, na zes weken ‘intelligente lockdown’ worden er tegenstellingen onnodig aangewakkerd. De tegenstelling tussen sterk en zwak bijvoorbeeld.
- NRC: Het coronabeleid heeft dringend meer legitimiteit nodig. (…) De vrijheid om te werken, om te zijn, om te leven is in het spel. Daar hoort een wet bij, een politieke afweging en dus een democratisch debat.
- Trouw: Corona-coma dreigt voor EU.
- FD: Andere aanpak nodig bij Europese medicijnen. Om productie terug te halen zal Nederland moeten leren om naast de stok ook weer de wortel te hanteren voor de farmaceutische industrie.