12-jarig cello talent Botan Takada unaniem tot winnaar gekozen
Achter de deuren van de Kleine Zaal van Het Concertgebouw speelde zich op de laatste zaterdag van juni een klein wonder af. Daar stond een meisje van twaalf jaar, cello in de hand, met een overtuiging en muzikaliteit die je eerder bij een doorgewinterde solist zou verwachten. Haar naam: Botan Takada. Haar prestatie: winnaar van het prestigieuze Koninklijk Concertgebouw Concours 2025.

Botan Takada, leerling van het Gymnasium Haganum in Den Haag en celloleerling van Matthijs Broersma liet in de finale met een Bach-prélude en het virtuoze Impromptu van Arutiunian horen dat muziek geen leeftijd kent. ,,Je pakt de zaal in. Hoe meer mensen er zijn, hoe beter jij gaat spelen,” aldus een zichtbaar onder de indruk zijnde juryvoorzitter en dirigent Vincent de Kort. “Je ontsteeg je leeftijd. Je nam ons écht mee.”
Die zaal vol mensen, dat voelde voor Botan juist als thuiskomen: ,,Met mijn cello kan ik al mijn emoties uitbeelden, blij, boos, verdrietig… en het leukste: grappig,” vertelt ze met fonkelende ogen. ,,Ik had gewoon niet verwacht dat ik eerste kon worden. Ik ben zó blij. Ik heb meteen mijn muziekdocent gebeld om het te vertellen!”
Van YouTube tot de Kleine Zaal
Het Koninklijk Concertgebouw Concours, dat inmiddels zijn zeventiende editie beleeft en mede mogelijk wordt gemaakt door de VandenBroek Foundation, is hét platform voor jonge musici tussen de 9 en 14 jaar. De weg naar de finale begint laagdrempelig: ruim 200 jonge talenten deden dit jaar mee via een digitale voorronde op YouTube, waarbij álle muziekstijlen welkom waren.
,,We willen vooral het plezier in muziek maken stimuleren,” zegt een woordvoerder van Het Concertgebouw. Een speciaal georganiseerde workshopdag trok 137 jonge deelnemers, met inspirerende sessies van onder anderen componist Oene van Geel en musici van het Jong Nederlands Blazers Ensemble.
Een finale vol kleuren
De finale zelf in de Kleine Zaal was misschien wel de meest veelzijdige tot nu toe. ,,We hadden jazz, klassiek, slagwerk, blazers… alles kwam voorbij,” aldus jurylid en violist Julia Philippens (Fuse). ,,Dat maakt het lastig vergelijken. Maar we kijken uiteindelijk naar één ding: raakt het je?” In de jury zaten verder onder meer meesterpianist Thomas Beijer, saxofonist Mete Erker en zangeres Izaline Calister. Zij kozen unaniem voor Botan.
Droom
Als winnaar ontvangt Botan niet alleen een geldprijs van duizend euro te besteden aan haar muzikale ontwikkeling, maar mag ze ook optreden tijdens een lunchconcert in Het Concertgebouw en op het Grachtenfestival, samen met de andere finalisten. Maar haar dromen reiken nog verder: ,,Later wil ik met het Concertgebouworkest spelen. Omdat iedereen daar zó goed speelt, en ik wil van hen horen wat hun instrument voor hén bijzonder maakt.”
Toekomstmuziek
Botan Takada voegt zich met haar winst in een indrukwekkend rijtje: eerdere winnaars zijn onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009) en pianist Nikola Meeuwsen (2014), die recent nog furore maakte als winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel.
Wat de toekomst voor Botan brengt? Als het aan haar cello ligt, alles. Maar voor nu blijft het vooral verwondering. Zoals juryvoorzitter Vincent de Kort het verwoordde: ,,Zelden zie je iemand zo natuurlijk op het podium staan. Botan wás de muziek.”