19 meldingen over Jeroen Rietbergen: ‘Hij hield van jonge meiden’

Jeroen Rietbergen hield van jonge meisjes
Door: Charlotte Wijnen
20-01-2022

Nadat BOOS een oproep plaatste om je te melden als je te maken hebt gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij talentenshows, kwamen er 19 meldingen over Jeroen Rietbergen binnen. Dit gaat om kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van The Voice.

Alle 19 verhalen waren van jonge vrouwen en de verhalen waren bijna identiek aan elkaar. Rietbergen maakt continu seksueel getinte opmerkingen naar vrouwen op de werkvloer, waarvan ook kandidates. Bij afwijzing volgde ingewikkelde situaties. Rietbergen stuurde ongewenst seksueel getinte berichten en foto’s van zijn geslachtsdeel. Een deel van deze berichten heeft BOOS in handen gekregen.

‘Hij stuurde een dickpic’

,,Hij zei dat ik niet te geil mocht doen tijdens opnamedagen want dan zou hij mij bespringen”, zegt één van de slachtoffers in BOOS. En een ander: ,,Hij hield wel van de jonge meiden, ook kandidaten. Ik had een keer bepaalde kleding aan op werk, die hij blijkbaar als sexy ervaarde. Tijdens contact over werkzaken appte hij dan of ik die kleding weer aan deed.”

Volgens de slachtoffers vroeg Jeroen of ze wel discreet konden zijn over het app-contact. ,,En dat het programma het niet cool zou vinden als ze dit zouden weten. Later stuurde hij een foto van zijn geslachtsdeel”, zegt een ander slachtoffer.

Minderjarig

Zelfs minderjarige meisjes waren slachtoffer van Jeroen. ,,Ik was mijn Blind Audition aan het voorbereiden. Jeroen gaf me telkens complimentjes. Op een gegeven moment vroeg hij: Hoe oud ben je? Ik zei 17. Hij antwoordde: O daar voel je niks van.”

Meer dan tien jaar lang

De vermeende misdragingen van Rietbergen vonden meer dan tien jaar lang plaats, van 2010 tot 2021. De vrouwen voelden zich geïntimideerd door Rietbergen, maar durfden niet aan de bel te trekken. De vrouwen benadrukken hoe Rietbergen in het programma een machtspositie genoot. Ingewijden bij The Voice beamen dit en zeggen dat iedereen ervan wist. Maar dat werd door programma leiding afgedaan als grapje of dat Rietbergen nou eenmaal zo is.

Meer DenD