35e Wereldkerstcircus: Hollywood in de piste van Carré

Wereldkerstcircus|Wereldkerstcircus||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Alleen al voor het programmablad ga je dit jaar naar de 35e verjaardag van het Wereldkerstcircus in Carré. Met prachtige foto’s en verhalen wordt in de glossy teruggekeken op de geschiedenis van het ‘beste van het beste’ op circusgebied in Nederland.

Want het lijkt erop dat de 35e editie met nieuw elan is samengesteld. De opening was nog nooit eerder zo glamorous. Alsof je in Las Vegas bent bij een van de grote shows, terwijl in werkelijkheid Gia Eradze’s Royal Ballet in de piste staat.

Het is Hollywood in Koninklijk Theater Carré!

De topdansers, getooid in spectaculaire glitteroutfits uit notabene Rusland, geven een nieuwe dimensie aan het kerstcircus. Ze keren later nog terug bij een onvergetelijk slot, waarbij één van de danseressen met een groot uitgevallen tiara met daar groot bovenop ’35’ verschijnt bij een metershoge kerstboom die reikt tot aan de nok van circuspaleis van Oscar Carré.

RECENSIE *****

Het is circus, zoals het ooit door Carré bedoeld is. Het is de verdienste van Henk van der Meijden, de voormalige Telegraaf-coryfee, Wout en nu zijn Kees van Liempt en Koninklijk theater Carré dat we elk jaar rond de kerst dit spektakel krijgen voorgeschoteld.

Vooral voor de pauze worden hoogtepunten aan elkaar geregen. Wat te denken van het hoedennummer uit China? Gaat dat zien! Tientallen dansers jongleren met hun hoeden, wat tot een geweldig spektakel leidt.

Bekend

Of het nu Louis van Gaal was, Hans van Willigenburg, Frits Barend, Tom Egbers, Willibrord Frequin of de stalmeester van koning Willem-Alexander: ze klapten hun handen blauw. Want wat is er mooier dan circus? Elk hart gaat hier toch sneller van kloppen?

De programmering was anders dan anders, meer show, meer ballet. Is dit de hand van Elisa van der Meijden, de dochter van Monica Strottman en Henk van der Meijden die de casting voor haar rekening neemt? Ik denk het eerlijk gezegd wel.

De paardennummers waren elegant, met liefde voor de dieren uitgevoerd, op sommige momenten zelfs spectaculair. De paardenacrobatiek bereikte een hoogtepunt toen een van de kozakkenmeisjes onder het paard doorkroop en toch weer veilig op de schoft van het dier eindigde.

Zelfspot

Er waren meer hoogtepunten. Zoals Steve Eleky, een Hongaarse comediant die doet denken aan Tommy Cooper in zijn allerbeste dagen. Deze meester van de zelfspot is voor de volwassenen een must om te zien. Of de jeugdige bezoekers zijn humor ook begrijpen moet worden afgewacht.

Natuurlijk waren er meer hoogtepunten, zoals de jongleur die tien balletjes in de lucht hing of Tuniziani, de grote dubbele vliegende trapeze. De meest ingewikkelde combinatie mislukte, wat tijdens een premiere altijd pijn doet bij de organisatoren. Maar het was een spektakel van jewelste.

Waren er tijdens de premiere ook minpunten? Nauwelijks. Of toch misschien de pauze. Want wat blijkt, theater Carré heeft de bediening aan de bar wegbezuinigd en een robot schenkt nu de wijn in en via een online zelfbedieningskassa mag je gaan afrekenen. Hoe onpersoonlijk kun je het maken in het allermooiste theater van Nederland?

Anastasia Makeeva bleek in de nok van Carré de koningin van de luchtacrobatiek, Yven en Ambra zorgden voor een eerbetoon aan Amore, het acrobatiekduo Laos had moeite om de aandacht vast te houden.

Willem Tell

Daarentegen waren De Jasters met hun bloedstollende Wilhelm Tell-act behoorlijk in vorm en mag de jongleur Michael Ferreri, die met tien balletjes de strijd aanging, niet onvermeld blijven. Dat laatste geldt eveneens voor de Argentijnen van Revolution Gauchos, die met tapdans en kogels aan een touwtje zorgden voor het Zuid-Amerikaanse temperament aan de Amstel.

Henk van der Meijden bedankte, middenin de piste, de meer dan 100 medewerkers van zijn Wereldkerstcircus en zijn Russische circuspartner. De afgelopen 35 jaar werd een monument neergezet dat niet meer is weg te denken uit de stad Amsterdam.

Als Carré nog deze week die idiote wijntap vervangt door een ober van vlees en bloed dan kan het kerstfeest daarna pas echt beginnen. Het 35e Wereldkerstcircus krijgt 5 sterren.

*****

Wereldkerstcircus

 

 

Tags

CARREFRITS BARENDHANS VAN WILLIGENBURGHENK VAN DER MEIJDENWERELDKERSTCIRCUSWILLIBRORD FREQUIN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck