7 vragen aan… Rose bloeit in de zorg
Rose Vollmer (36) werkt op een Haagse zorgafdeling met mensen met dementie, maar weet tussen de steunkousen en medicijnkarren door 120.000 volgers te trakteren op humor en ontroerende momenten. We stellen haar onze 7 vragen!

1. Je plaatst op TikTok en Instagram ontwapenende filmpjes over de zorg. Hoe is dat begonnen?
„Met een video van een avonddienst waarin een bewoonster zichzelf én mij begin twintig schatte. Die ging viral: 1,8 miljoen views.”
2. Je barst van de energie. Is dat altijd zo? Of is het ook weleens een act?
„Ik ben van nature een gangmaker. Dus waarom zou ik iemands dag níet leuker maken als ik dat kan? Maar ik heb ook een uitknop. Ik ben niet altijd die hysterische Rose die op muggen jaagt en aan het dansen is. Na een dienst ben ik kapot, maar thuis hoef ik niemand te entertainen.”
3. Je noemt humor het beste medicijn. Hoe gebruik je dat?
„Een grap werkt pas als je iemand goed kent. Zie ik een gespannen koppie, dan gooi ik er één in. Meestal is dat genoeg. Of ik haak gewoon in op wat ze zeggen. Roept iemand: ‘Ik ben boos op Pietje!’, dan zeg ik: ‘Ja joh, Pietje is ook echt een etterbak.’ En dan zie je de frons verdwijnen. Werkt het niet, dan vraag ik: ‘Wat heb je nodig?’ Als dat een dagje onder de wol is, dan fix ik ontbijt, tv aan en iets erbij voor de gezelligheid.”
4. Hoe bevalt het, dat hele ‘zorginfluencer’ zijn?
„Nou, het is geëxplodeerd! Het is bijna allemaal positief. Maar ja, er zitten ook gekke types tussen. Altijd mannen. ‘Doe je jasje eens wat beter dicht.’ Of: ‘Mag ik je sokken kopen?’ Dan denk ik: vriend, rustig aan. En er zijn ook misverstanden. Dan krijg ik DM’s: ‘Wil je alsjeblieft stoppen met tutoyeren?’ Maar wij vragen het netjes aan de bewoners: hoe wil je genoemd worden? Jij, u, Anneke, mevrouw Jansen? En ik film niks zonder toestemming. Van de 26 bewoners op de afdeling hebben er vier officieel toestemming gegeven. Ze vinden dat hele ‘TikkerdieTok’ hartstikke leuk.”
5. Hoe ben je de zorg ingerold?
„Op m’n zestiende begon ik als zorghulp op de palliatieve unit. Koffie rondbrengen, steunkousen uittrekken. Daarna volgden gehandicaptenzorg, daklozenopvang, terminale zorg. Nu zit ik midden in mijn derde opleiding: mbo verpleegkunde.”
6. Wat drijft jou in dit werk?
„Dat zorgzame heb ik van mijn moeder. Zij is 71 en doet nog steeds vrijwilligerswerk. Verder vond ik de actie en de spanning van dit werk ook altijd interessant: de hectiek, het onverwachte. Maar het brak me op. In de daklozenopvang heb ik suïcides meegemaakt, er waren frustraties over het systeem. Ik raakte in een burn-out. Toen wist ik: ik moet een andere weg inslaan.”
7. En daarna?
„Kwam ik in het verpleeghuis terecht, bij mensen met dementie. Daar ging ik van dakloze verslaafden naar tachtigers die gewoon een beschuitje met hagelslag willen. Dat was echt even schakelen. In het begin miste ik de chaos. Maar nu denk ik: dit is de mooiste plek waar ik ooit heb gewerkt. Deze bewoners kunnen vaak niet meer zeggen wat ze voelen of nodig hebben. Heeft iemand pijn? Verdriet? Dorst? Je gaat op een andere manier zorgen.”
Volg Rose op Instagram: @rose_indezorg