7 vragen aan schaatsster en aanstaande bruid Irene Schouten: ,, Dirkjan en ik willen graag volgend jaar zomer trouwen”

Door: Lola van Leeuwen
28-11-2020

De West-Friese topschaatsster Irene Schouten (28) woont in Hoogkarspel met haar verloofde Dirkjan Mak. Als het lukt stappen ze volgend jaar zomer in het huwelijksbootje. CITY sprak haar over het aanzoek, haar moeilijke coronaperiode en over haar liefde voor West-Friesland.  

1. Je bent opgegroeid in het West-Friese Wervershoof, hoe was dat? 

,,Ik groeide op tussen de tulpen, mijn ouders hebben een tulpenbedrijf waar mijn opa mee was begonnen. Mijn broertjes nemen het nu over. Mijn hele familie komt er vandaan.” 

2. Mooiste plek in Nederland? 

,,West-Friesland! Je hebt er van alles: dorpjes, kleine steden en landerijen met tulpen, koeien, bloemkool… Zet er even bij: West-Friesland is geen Friesland, maar is in Noord-Holland, haha.”  

3. Onlangs vroeg Dirkjan je ten huwelijk, hoe ging het aanzoek? 

,,‘s Zomers gaan we altijd bij een geheime plek aan het IJsselmeer een duik nemen. Hij vroeg laatst op een maandagavond of we even gingen zwemmen daar. Dat vond ik vreemd want het was helemaal geen mooi weer. Toen vroeg hij me daar. We willen graag volgend jaar zomer trouwen.” 

4. Wat is je mooiste herinnering aan je schaatscarrière tot nu toe? Kan ook uit je jeugd? 

,,Mijn broer schaatst ook en wij wonnen samen eens Nederlands kampioenschap marathonschaatsen. Hij bij de mannen en ik bij de vrouwen, dat was wel heel mooi zoals broer en zus.” 

5. Denk je dat je altijd in de schaatswereld blijft, of heb je nog andere dromen? 

,,Ik zou na het topschaatsen wel iets in de sportmarketing willen doen. Dat kan ook bij een wielerploeg of voetbalploeg bijvoorbeeld. Ik ben een algemeen sportfanaat!” 

6. Welk aspect van topsporter zijn had je van tevoren niet verwacht? 

,,Dat je naast het sporten ook veel bezig moet zijn met contracten en sponsordeals. Het gaat erg om geld en dat is niet altijd even leuk. Vooral niet als je met een sponsor tekent voor drie jaar en dat die er dan na een jaar van af ziet vanwege de coronacrisis. Of dat een bedrijf zomaar reclame gaat maken met mijn gezicht. Er gaat allemaal tijd en geld in zitten.”  

7. Hoe heb je de afgelopen maanden met corona persoonlijk beleefd? 

,,Heel bewogen: mijn sponsor stopte, de tulpen van mijn ouders’ bedrijf verkochten slecht en we konden mijn moeder maanden niet zien omdat zij in een verzorgingshuis woont.” 

DenD promoties