7 vragen aan Sjors van der Panne

sjors van der panne
Door: Lola van Leeuwen
06-03-2021

Een medicijn tegen de tijdsgeest. Zo omschrijft Sjors van der Panne zijn nieuwe lied ‘Dan Maken We Het Land’. De zanger trekt zich aan dat er veel verdeeldheid in de samenleving is. ,,Het gaat van cyberpesten en niet geaccepteerd worden om je geaardheid tot het ‘lekken’ van andermans intieme video’s. En dat terwijl we zoveel moois om ons heen hebben om op te focussen. Ik wil met dit lied een positive vibe creëren.” 

1. 

Wat was dé trigger voor jouw nieuwe song? 

,,De dood van LHBTI-activist Saïd Zankoua. Hij werd in zijn korte leven zo vaak mishandeld dat hij epilepsie kreeg. Uiteindelijk werden de aanvallen zo talrijk en heftig dat het vorig jaar mei zijn dood werd. Het greep me heel erg aan.” 

2. 

En toen ben je muziek gaan schrijven? 

,,Klopt! Wat mij opvalt is dat het tegenwoordig wel lijkt alsof we ‘bevroren’ zijn, waardoor we vastzitten in de focus op het negatieve in de samenleving. Dus enerzijds wil ik aandacht vragen voor datgene wat misgaat, maar tegelijkertijd wil ik graag meegeven dat het belangrijk is om de aandacht te richten op wat mooi en lief is.” 

3. 

Mooi omschreven als ‘medicijn tegen de tijdsgeest’! 

,,Dat heeft een vriend van mij bedacht. Met hem wisselde ik van gedachten over ‘Dan Maken We Het Land.’ En hij zei toen iets over de onderliggende boodschap en noemde het  ‘tegengif’. Uiteindelijk is het ‘medicijn’ geworden.” 

4. 

Hoe ben jij zelf de gedeeltelijke en gehele lockdown doorgekomen? 

,,Het heeft op mij in eerste instantie een verlammend effect gehad. Ik werd er wel depressief van, maar dat was in het begin. Al gauw kon ik de knop omzetten naar: doen! Verplicht niets kunnen, biedt ook mogelijkheden om andere zaken te ontplooien. Daarvan heb ik gebruik gemaakt: liedjes schrijven, opnemen en mijn eigen theatershow verder ontwikkelen.” 

5. 

Wat staat er nog meer op de agenda? 

,,We hopen dat in het najaar ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ in reprise gaat. Daarin zing ik met o.a. Maaike Widdershoeven. Daarnaast sta ik op zaterdag 7 augustus in de grote zaal van het Concertgebouw met ‘Liedjes van de lage landen’ met Nederlandstalig werk van bijvoorbeeld Frank Boeijen, Ramses Shaffy en Wim Sonneveld.” 

6. 

Wilde je als jongetje al zanger worden? 

,,Wilde wel, maar durfde niet. Ik kom niet uit een artistiek gezin waarin het gewoon was om op de voorgrond te treden. Maar toch ben ik die kant op gegaan door te beginnen met zingen in de horeca. Ik denk dat ik 24 was en mezelf toen pas echt als zanger ben gaan profileren.” 

7. 

En je deed mee aan The Voice of Holland waar je in de finale belandde! 

,,Het was doodeng, maar fantastisch. Toen ik in 2014 als tweede eindigde, was ik zo blij met wat ik had bereikt. De erkenning en de aandacht waaraan ik de jaren daarvoor in bescheidenheid had gewerkt, mochten er opeens zijn… Ik heb wel een half uur gehuild, het was een prachtige stroom aan emoties.” 

Foto’s: Bas Hermsen

Meer DenD