7 vragen aan: Zangeres en verpleegkundige Marga Bult

Door: Vanessa Bontje
26-06-2020

Ze begon haar werkzame leven als verpleegkundige, switchte uiteindelijk helemaal naar de muziek om zangeres te worden, maar nu is Marga Bult weer terug op haar oude honk. Met het uitbreken van het coronavirus zat ze bij een van de eerste lichtingen oud- en herintredende verpleegkundigen die aangaven te willen helpen. Nu de grootste piek voorbij is, acht Marga de kans dat ze als flexwerker in de zorg blijft, groot. ,,Ik wil een zinvol leven door mensen te blijven helpen, combineren met zingen.” 

1. Wat deed jou besluiten om jouw oude beroep op te pakken? 

,,Ruim een jaar geleden vertrok ik voor de liefde (met artiestenmanager Ludo Voeten, red.) vanuit Twente naar het Brabantse Oisterwijk. Toen het virus opkwam, bleken we op enkele kilometers afstand van de brandhaard te wonen. Ik heb mijn oude beroep nooit helemaal losgelaten, want ik heb nog als mantelzorger en in een hospice gewerkt. Toen de nood hoog werd, besloot ik me al snel op te geven om te komen helpen.” 

2.  Had je een voorkeur waar je wilde helpen? 

,,Nee, het maakte me niets uit. Ik vertrouwde erop dat de screening die ik doorliep de juiste plek voor mij zou bepalen. En zo kwam ik terecht bij Brabant Zorg voor de zorghotel Udens Duyn. Daar hielpen we coronapatiënten die van de intensive care afkwamen en verder moesten herstellen.” 

3. Dat moet heftig zijn geweest… 

,,Klopt. Het team en ik hebben heel verdrietige dingen meegemaakt, maar gelukkig ook heel mooie. Wanneer iemand alsnog overlijdt, is dat heel emotioneel. Als iemand daarentegen weer kan worden herenigd met zijn of haar familie, geeft dat een geweldig goed gevoel.” 

4. Hoe ben je omgegaan met die emoties? 

,,Onderling hadden we een heel goed contact. Door te delen wat je meemaakt, wordt het minder beladen. Juist omdat we de noodzaak van ons werk zo duidelijk konden ervaren, schept dat een diepe band. We hielpen elkaar waar we konden.” 

5. Jouw terugkeer naar de zorg kreeg veel media-aandacht. 

,,In het begin werd ik overstelpt met interviewverzoeken. Naast alle studie die ik moest verrichten en de diensten die ik draaide, heb ik maar een paar dingen gedaan. Door een interview te geven bij Op1 voor Omroep MAX vertelde ik erover. Vervolgens ben ik gaan vloggen voor Kruispunt. Zo kon ik toch de mensen informeren.” 

6. Moest je veel leren? 

,,Er is wel veel veranderd de afgelopen veertig jaar. Vroeger werkten we bijvoorbeeld niet met computers. Nu wel. Dat moest ik leren. Maar al snel merkte ik dat ik erin kwam. Na een dag of drie dacht ik: ja, ik vóel dat ik hier weer op mijn plek ben.” 

7.  Hoe zie je jouw toekomst?

,,Bij Brabant Zorg wilden ze me graag houden. En ik wilde graag blijven. Ik stel me voor dat ik als flexwerker in de zorg naast optredens als zangeres of presentatieklussen nog een tijdje wat kan betekenen. Die twee werelden zou ik heel graag blijven combineren.” 

Meer DenD