Aankoop nieuwe Nederlandse tanks is ‘voorbeeldproject’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp

Advertentie

Van onze redactie

AMERSFOORT (ANP) – Op de Bernhardkazerne in Amersfoort is woensdag het contract getekend voor de aanschaf van 46 nieuwe gevechtstanks voor de Nederlandse landmacht. Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie, BBB) vindt het een “voorbeeldproject” hoe de verwerving van militair materieel in Europa moet gaan.

De verwerving van de Duitse Leopard 2A8 gebeurde in een recordtempo. Vorig jaar september kondigde het ministerie aan weer een tankbataljon te willen vormen. De laatste Nederlandse gevechtstanks waren in 2011 na de financiële crisis wegbezuinigd. De eerste nieuwe tanks worden over drie jaar geleverd.

Ook voor viceadmiraal Jan Willem Hartman van de aankooporganisatie van Defensie (COMMIT) is de aanschaf een voorbeeld voor andere landen. “Willen wij als Europa een sterke krijgsmacht opbouwen, dan is gezamenlijk aanschaffen heel belangrijk.” Daardoor kan de industrie de productie optimaliseren en krijgen landen hetzelfde materieel waardoor de samenwerking verbetert, zegt hij.

Belastingstelling landen Oost-Europa

Nederland kon aansluiten bij het Duitse contract. Inmiddels heeft ook Litouwen zich daarbij gevoegd en volgens Anke Meyer van het Duitse ministerie van Defensie is er meer interesse. Verschillende landen in Oost-Europa hebben al belangstelling getoond. Als Nederland nog meer Leopards wil, kan dat nog via dezelfde weg, aldus Hartman.

Anders dan in het verleden is er bijna geen verschil tussen de gevechtstanks. “De Duitse tank is de Nederlandse tank en omgekeerd”, zegt Tuinman. Het zorgt ervoor dat militairen zonder probleem elkaars materieel kunnen gebruiken. En onderdelen kunnen eenvoudig worden uitgewisseld. Het toont volgens de staatssecretaris aan dat de tijden zijn veranderd.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.