Overleden Sean Connery (90) is de filmheld van de vorige eeuw

Door: Lies Jansen
31-10-2020

Acteur Sean Connery is overleden. De gepensioneerde acteur was onder meer bekend als geheim agent in de Bond-films. Hij is 90 jaar geworden. Connery was een van de grootste filmacteurs van de vorige eeuw.

,,The name is Bond, James Bond”

Zevenmaal speelde Sean Connory de hoofdrol in de Bond-films. De Schotse acteur heeft vele prijzen gewonnen. Drie Golden Globes, tweemaal een BAFTA Award en een Acadamy Award. Daar bleef het niet bij. De acteur werd in juli 2000 door koningin Elizabeth II geridderd. Hierdoor kreeg hij de titel Sir.

Het is nog niet duidelijk waaraan de acteur is overleden. 

Sean Connery werd geboren in een arm gezin. Op zijn dertiende ging hij van school af en werd melkboer. Daarna kwamen er baantjes als marineman en vrachtwagenchauffeur. Connery was ook een krachtpatser, want hij deed mee aan bodybuilding wedstrijden.

Dr. No was de eerste

Maar de erkenning kwam toen Sean Connery was uitverkoren om James Bond te spelen. De eerste was in 1962 Dr. No. Daarna volgden en nog veel…

Connery speelde de rol van Bond in de volgende films: Dr No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967) en Diamonds Are Forever (1971)

Succesvol

Connery kwam hierna nog een keer terug als James Bond in de niet-EON Productions Bondfilm Never Say Never Again (1983).

Sean Connery kon meer dan alleen James Bond spelen, want er kwamen nog veel succesvolle andere films. Na de James Bond-reeks speelde Connery in tal van andere grote producties, waaronder The Man Who Would Be King (1975), A Bridge Too Far (1977), Highlander (1986), The Untouchables (1987), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Medicine Man (1992) en The Rock (1996).

Pensioen

Sean Connery ging in 2006 met pensioen.

Sean Connery
Sean Connery
Sean Connery
Sean Connery wordt herinnerd als een van de grootste acteurs van de vorige eeuw.
Sean Connery

Meer DenD