Acteurs Close blij met Oscarnominatie: heb er geen woorden voor

Door: Ditjes en Datjes
24-01-2023

De acteurs Eden Dambrine (15) en Gustav De Waele (14) uit de film Close zijn heel blij met de Oscarnominatie voor de Belgisch-Nederlandse film. “Ik heb er geen woorden voor”, zegt Dambrine in een video die wordt gedeeld door VRT. Het drama over de vriendschap tussen twee tienerjongens die onder druk komt te staan, is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film.

“Ik besef het nog niet, ik ben zo trots op het hele team, de hele crew van Close”, zegt Dambrine. “Ik ben superblij.”

De Waele heeft er naar eigen zeggen in eerste instantie maar één woord voor. “Wauw”, zegt de Vlaamse acteur. Daarna: “nu we genomineerd zijn, komen we steeds dichter bij het winnen van de prijs.” Hij gelooft dat ze nu “alle kans hebben”. “Maar er zijn nog zoveel andere goede films, dus ik hoop het. Ik kruis mijn vingers en we zien wel.”

Cannes

De regisseur Lukas Dhont (31), die volgens VRT de eerste Belgische regisseur kan worden “die een Oscar wint voor een langspeelfilm”, is naar eigen zeggen “ongelooflijk trots”. “Ik droom hier al van mijn dertiende van”, zei hij in het programma De Wereld Vandaag op de VRT-radiozender Radio 1. “Ik wist toen al dat ik films wilde maken en oefende speeches voor de spiegel met een shampoofles”, zei hij. “13-jarige Lukas is echt op en neer aan het springen.”

Close ging in première op het festival van Cannes en won al diverse grote prijzen. De film moet het opnemen tegen EO (Polen), Argentina 1985 (Argentinië), All Quiet On The Western Front (Duitsland) en The Quiet Girl (Ierland). De Oscars worden uitgereikt op 12 maart.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD