Advocaat eisers ziet ook positieve punten in Shell-uitspraak hof
DEN HAAG (ANP) – Advocaat Roger Cox ziet in de uitspraak van het gerechtshof over Shell diverse aanknopingspunten voor mogelijke toekomstige procedures, ook al heeft het hof de concrete eisen over de CO2-uitstoot van Shell afgewezen. “Het arrest hinkt in mijn beleving een beetje op twee gedachten”, stelt Cox, die Milieudefensie en de andere eisers vertegenwoordigt.
“Aan de ene kant spreekt het hof heel duidelijk uit dat niet alleen landen, maar ook bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om hun emissies te reduceren in lijn met het Parijsakkoord”, zegt de advocaat. Dat noemt hij een “goede vaststelling”, die volgens hem zeker een uitwerking zal hebben. “Het is eigenlijk een uitspraak voor het hele bedrijfsleven.”
Een passage uit de uitspraak die interessant is voor de eisers, gaat over investeringen in nieuwe olie- en gasvelden. Volgens het hof moeten olie- en gasbedrijven daarbij rekening houden met negatieve gevolgen voor de energietransitie. “De voorgenomen investeringen van Shell in nieuwe olie- en gasvelden kunnen hiermee op gespannen voet staan”, staat in het arrest van het hof. Cox noemt dit “iets om houvast aan te ontlenen”. Hij ziet er ook “bijna een uitnodiging” in om op dit punt een nieuwe zaak te beginnen tegen Shell. “Maar dat moeten we in alle rust gaan bekijken en bespreken.”
In cassatie
Over de investeringen had Milieudefensie in deze zaak echter niets geëist. Dat dit eventueel een optie zou zijn, werd pas duidelijk toen deze rechtszaak al een tijd liep, legt de advocaat uit. Los van nieuwe rechtszaken kunnen de eisers ook nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Ook daar hebben ze nog geen beslissing over genomen.
Milieudefensie had tijdens de rechtszaak betoogd dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt uiterlijk in 2030 met 45 procent moet hebben verminderd ten opzichte van 2019. Daaronder valt in de ogen van de eisers ook de uitstoot van klanten die brandstoffen verstoken die ze bij het bedrijf hebben gekocht. Anders dan de rechtbank in eerste aanleg ziet het hof echter geen wettelijke basis voor zo’n hard percentage.
CO2-uitstoot verminderen
Wel staat in de uitspraak dat Shell en andere ondernemingen “een passende bijdrage moeten leveren aan het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering” en in lijn moeten handelen met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent dat ze hun CO2-uitstoot moeten verminderen, zodat de opwarming van de aarde onder de 2 graden blijft en bij voorkeur onder de 1,5 graad.
ANP