Advocatenneef Ridouan Taghi opnieuw voor de rechter

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank Amsterdam buigt zich woensdag opnieuw over de strafzaak tegen Youssef T., voormalig advocaat en neef van Ridouan Taghi. Het gaat wederom om een inleidende zitting, waarin onder meer onderzoekswensen en de hechtenis van T. aan bod kunnen komen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt T. ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld. Hij zou zijn cliënt en familielid hebben geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en zou de voortzetting van diens drugshandel hebben gefaciliteerd. Tegen Taghi is vorige week een levenslange gevangenisstraf geëist in het omvangrijke liquidatieproces Marengo voor onder meer zes moorden en vier pogingen daartoe.

Volgens het OM werkten de vermeende topcrimineel en zijn advocatenneef aan drie verschillende plannen voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping van Taghi. Hij werd op 8 oktober aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. T. heeft eerder zelf verklaard dat hij zich onder druk gezet voelde en dat hij niets met eventuele uitbraakplannen van doen wilde hebben. Het OM hecht geen enkel geloof aan dat verhaal.

Vorig jaar bezocht T. zijn neef tientallen keren in de EBI, in zijn hoedanigheid als advocaat. Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische kwesties. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera’s. Op een zitting eerder dit jaar heeft het OM een deel van die beelden laten zien.

T. heeft zich inmiddels van het tableau laten schrappen en is geen advocaat meer. Hij had een advocatenkantoor in Utrecht.

De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat vooralsnog voor december gepland.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie