Afkoopsom Giuffre geaccepteerd: kan prins Andrew alsnog proces vermijden?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Virginia Giuffre heeft bij een schikking met Jeffrey Epstein in 2009 in ruil voor 500.000 dollar ingestemd om ‘elke andere persoon’ die betrokken is bij de zaak vrij te stellen van rechtsvervolging. Advocaten van prins Andrew menen dat door deze geheime deal de zaak tegen hem ongegrond is. Kan hij alsnog een proces vermijden?

De inmiddels 38-jarige Virginia Giuffre verklaarde dat ze niet alleen slachtoffer was van Jeffrey Epstein en zijn handlanger Ghislaine Maxwell, maar door Epstein ook is ‘uitgeleend’ aan Andrew om misbruikt te worden. Dat misbruik gebeurde naar verluidt in Londen, New York en op een privé-eiland van Epstein. De Britse prins Andrew heeft dit altijd tegengesproken.

Afkoopsom van 500.000 dollar

Nu menen de advocaten van Andrew dat ze belangrijke winst hebben geboekt om te voorkomen dat het tot een proces komt. Maandag werd de inhoud vrijgegeven van een schikking tussen Giuffre en Epstein uit 2009. Daarin staat dat Giuffre in ruil voor een afkoopsom van 500.000 dollar niet alleen Epstein, maar ook ‘elke andere persoon’ die betrokken is bij de zaak zou vrijstellen van rechtsvervolging.

Advocaat Giuffre: ‘Deal irrelevant voor Andrew’

Maar David Boies, de advocaat van Giuffre, houdt vol dat de deal irrelevant is voor de aanklacht tegen Andrew. omdat hij niet specifiek wordt vermeld. Ook was hij op dat moment niet onderworpen aan het juridisch systeem in de staat Florida.

,,Hij kon geen ‘potentiële gedaagde’ zijn geweest in de afgewikkelde zaak tegen Epstein in Florida omdat het federale claims betrof waar hij geen deel van uitmaakte. De feitelijke partijen bij de vrijlating hebben duidelijk gemaakt dat prins Andrew er niet onder viel”, aldus de advocaat in The Sun.

Er wordt vandaag weer een zitting gehouden. De rechter kan meteen besluiten of de zaak kan doorgaan, maar zo’n besluit kan ook nog dagen op zich laten wachten. Komt het toch tot een proces, dan zou dat mogelijk tussen september en december 2022 kunnen plaatsvinden.

Tags

JEFFREY EPSTEINPRINS ANDREWVIRGINIA GIUFFRE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck