Agractie-boeren maandag telefonisch in gesprek met Remkes

Door:
30-07-2022

DEN HAAG (ANP) – Boerenbeweging Agractie heeft maandag een telefonische afspraak met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, zo bevestigt Bart Kemp van de actiegroep zaterdag na berichtgeving van NOS. Nog onzeker is of de groep vrijdag ook aanschuift bij het verkennende gesprek dat LTO Nederland met Remkes heeft over het stikstofbeleid en waarvoor Agractie ook is uitgenodigd.

“Remkes heeft vrijdag contact gezocht. Hij wil telefonisch in gesprek en daar hebben we uiteindelijk mee ingestemd”, zegt Kemp. Het verzoek van het gesprek komt dus vanuit de bemiddelaar en gaat volgens Kemp over de gespreksuitnodiging. “Maar wij zijn onverminderd kritisch over zijn gesuggereerde onafhankelijkheid. Ik ken geen boer in Nederland die denkt dat hij in dit opzicht onafhankelijk is.”

Voorwaarde voor Agractie om in gesprek te gaan met de bemiddelaar is dat de stikstofnormen in natuurgebieden (de zogenoemde kritische depositiewaarde) uit de stikstofwet moeten. “Het Planbureau voor de Leefomgeving zegt ook dat dit niets zegt over de status van de natuur. Als daar geen toezeggingen komen, er geen zicht op is dat dit bespreekbaar is, dan heeft een gesprek geen zin”, stelt Kemp. “We hebben herhaaldelijk gecommuniceerd dat we dit willen, maar tot op heden is daar geen respons op gekomen.”

Ook wanneer “we alleen onze zorgen op tafel kunnen leggen, heeft het geen nut”, aldus Kemp over gespreksdeelname vrijdag. “Dat heeft het wel als we daadwerkelijk spijkers met koppen kunnen slaan.”

 

ANP

 

 

Meer DenD