Album Doe Maar blijkt erg actueel: ‘Gaat over pandemie’

Doe Maar 4us
Door: Tanja Brouwer
13-03-2020

Het album 4us van de band Doe Maar kwam bijna veertig jaar geleden, in 1983, uit. Toch is het vandaag de dag actueler dan ooit, want de songteksten van de elf nummers schetsen precies wat er nu in Nederland gebeurt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Het hele verhaal van nu’

Om te voorkomen dat het Coronavirus nog verder verspreidt heeft de overheid drastische maatregelen genomen. Bij NPO Radio 1 ontdekten ze afgelopen woensdag al bij toeval, toen ze een plaat draaiden van Doe Maar, dat de teksten wel heel erg goed beschrijven wat er nu gebeurt. Patrick Lodiers zegt het volgende op Radio1 in De Nieuws BV: ,,4us is namelijk een conceptalbum en gaat over echt een pandemie zoals die nu gaande is met Corona.” Vervolgens komt viroloog Polman komt aan het woord: ,,Die elf liedjes die erop staan vertellen het hele verhaal van het proces waar wij nu middenin zitten.”

In het eerste liedjes (Doe maar net alsof) zou zijn gezongen dat het virus ver van je bed is maar dat de eerste berichten over het virus wel binnenkomen. Het tweede nummer zou gaan om lichaamssappen van anderen te vermijden, net zoals de overheid enkele dagen geleden adviseerde en vervolgens gaan de nummers over dat mensen op moeten blijven letten, over hoe dankbaar men de hulpverleners moet zijn en over hoe mensen alleen nog aan zichzelf gaan denken.

Gelukkig lijkt het laatste nummer op het album een goede boodschap te brengen. Het lied heet namelijk ‘Alles gaat voorbij’.

Meer DenD