‘Als je de Rijksrecherche inschakelt, weet je zeker dat lek niet bovenkomt’

Rijksrecherche
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De Rijksrecherche moet op last van het kabinet op jacht naar het lek dat onderdelen van de notulen van de ministerraad heeft doorgesluisd naar de media.

De notulen die 20 jaar geheim blijven, kwamen echter via een lekkage terecht bij RTL. De zender berichtte dat kabinetsleden

De notulen die 20 jaar geheim blijven, kwamen echter via een lekkage terecht bij RTL. De zender berichtte dat kabinetsleden een poging zouden doen om kritische Kamerleden, onder wie Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) die onderzoek deden naar het Toeslagenschandaal, in toom te houden.

Vanavond bracht het kabinet maar liefst 37 pagina’s aan notulen van de ministerraad naar buiten, hetgeen in Den Haag een zeer ongebruikelijke stap.

Het is trouwens niet dit de eerste keer dat de Rijksrecherche in de afgelopen decennia een lekkage in Den Haag moet onderzoeken. Het gebeurt ook op gemeentelijk niveau als blijkt dat een van de namen van burgemeesterskandidaten bij de media komt te liggen. Ook dat lekken levert een strafbaar feit op

Op het Binnenhof wordt er vaak neerbuigend gedaan als de Rijksrecherche wordt gevraagd het lek te onderzoeken. ,,Als je de Rijksrecherche inschakelt, weet je zeker dat het lek niet bovenkomt’, wordt er wel gegrapt.

D66-minister Koolmees (Sociale Zaken) gaat als eerste reageren bij Op1 op maandagavond, mede omdat hij expliciet wordt genoemd in de notulen als iemand die zich stoorde aan de scherpe Kamerleden. Volgens een ontstemde Koolmees destijds was het gedrag van de Kamerleden ‘weinig behulpzaam’ bij het oplossen van de onderliggende problemen.

Tags

BINNENHOFMARK RUTTEPIETER OMTZIGTRIJKSRECHERCHETOESLAGENAFFAIREWOUTER KOOLMEES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck