Amalia is niet de enige jonge royal die bedreigd is

Ook andere jonge royals bedreigd
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Het nieuws over de bedreiging van prinses Amalia grijpt iedereen aan. De prinses kan het paleis niet verlaten en een studentenleven lijkt verder weg dan ooit. Toch is Amalia niet de enige jonge royal die te maken heeft gehad met bedreigingen.

De bedreigingen rondom Amalia hebben ‘enorme consequenties’ voor haar, zo vertelde koningin Máxima tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden. ,, Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben”, aldus de koningin.

Belgische kroonprinses al eerder bedreigd

Momenteel zit Amalia ‘opgesloten’ in het paleis en kan ze de deur niet uit. Het is een zware situatie, benadrukte het koningspaar. Maar Amalia is niet de enige jonge royal die te maken heeft gehad met bedreigingen. De Belgische kroonprinses Elisabeth kreeg daar al op 12-jarige leeftijd mee te maken.

In december 2013 ontvingen Belgische media een anonieme brief waarin werd gedreigd prinses Elisabeth te ontvoeren. ,,De politie en veiligheidsdiensten hebben de beveiliging van de kroonprinses vervolgens behoorlijk opgeschroefd”, vertelt de Belgische koningshuisdeskundige Jo De Poorter in het AD.

Geen bewegingsvrijheid voor Amalia

De Poorter legt uit dat het raken van royals, op wat voor manier dan ook, veel invloed heeft op een land. ,,Dat weten de criminelen achter de bedreiging van Amalia maar al te goed. Het koningshuis vertegenwoordigt het symbool van een natie, dat willen ze kennelijk ontwrichten.”

Hoewel Elisabeth nog altijd dag en nacht wordt bewaakt, heeft ze waarschijnlijk minder last van de consequenties dan Amalia op dit moment heeft. ,,Amalia kan voorlopig het paleis niet uit, Elisabeth kan dat wel”, aldus De Poorter. ,,Zeker, ze wordt zwaar beveiligd, maar ze studeert en woont in Oxford en verblijft dus niet in het Brusselse paleis.”

Elisabeth heeft daardoor meer bewegingsvrijheid. ,,Laten we hopen dat de veiligheidsdiensten een model vinden waarbij Amalia op een gegeven moment ook meer van haar studietijd kan genieten, want deze periode kan ze nooit meer inhalen.”

Tags

AMALIABEDREIGDPRINSES AMALIAPRINSES ELISABETH

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck