Amalia kan koningin worden als ze met een vrouw trouwt

Door: Charlotte Wijnen
13-10-2021

Prinses Amalia hoeft de troon niet op te geven als ze met een vrouw trouwt. Voorheen was dat wel de regel, maar de 17-jarige troonopvolger mag ook bij een huwelijk met een vrouw haar toekomstige plek op de troon behouden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Eind september stelde de VVD een aantal Kamervragen naar aanleiding van het boek ‘Amalia, de plicht roept’ van auteur Peter Rehwinkel.

In het boek wordt besproken dat Amalia als koningin afstand moeten doen van de troon wanneer ze met een vrouw zou trouwen. Uit een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht zouden namelijk geen kinderen geboren kunnen worden.

Geen bezwaar

Dit zorgde voor veel ophef, omdat veel mensen het argument achterhaald vinden. In de Kamerbrief laat demissionair premier Rutte nu weten dat er geen enkel bezwaar is voor het toestaan van een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht.

In de brief gaat hij namens het kabinet ook in op de vraag wat dit voor haar eventuele kinderen, en dus de troonopvolger van Amalia, zou betekenen. Kinderen uit relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen bijvoorbeeld door middel van een zaaddonor of een draagmoeder ter wereld komen of worden geadopteerd.

Maar op die zaken wil het kabinet nog niet vooruitlopen. ,,Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval”, aldus de premier.

‘Normaalste zaak van de wereld’

Het COC, een Nederlandse belangenorganisatie voor lhbti’s, noemt het besluit van het kabinet verstandig. ,,Wie de komende eeuwen ook troonopvolger wordt, het hoort wat ons betreft de normaalste zaak van de wereld te zijn dat die persoon ook getrouwd kan zijn met iemand van hetzelfde geslacht”, laat de organisatie aan het ANP weten.

BUZZR

Meer DenD