Amalia wast seksistisch studentencorps de oren

Amalia GEEN lid seksistische club
Door: Jos La Grande
09-08-2022

Kroonprinses Amalia heeft het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V op het strafbankje gezet. Na het grensoverschrijdende, seksistische gedrag van de leden wordt de prinses voorlopig geen lid. Deze symbolische daad wordt als een enorme klap gezien voor de snobistische studentenclub.

Algemeen wordt aangenomen dat de prinses later mogelijk wel lid zal worden als er bij A.S.C./A.V.S.V schoon schip wordt gemaakt. Ook kan ze in de tussentijd voor een leuke Amsterdamse roeivereniging kiezen, zoals Nereus of Sköll waar het studentenleven en het sporten goed samen gaan.

Het besluit van Amalia wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ingepraat

Ongetwijfeld is op Amalia ingepraat door haar ouders koning Willem-Alexander en Máxima. Tijdens een diner in verband met de lustrumviering van het corps vlogen de studenten massaal uit de bocht. Seksistische uitlatingen kwamen dankzij video-opnames in het openbaar. De voorzitter van het corps stapte op nadat er enorme ophef ontstond.

Als Amalia wel lid zou zijn geworden zou de maatschappelijke discussie opnieuw zijn losgebarsten. Het lidmaatschap kan dan worden beschouwd als een ondersteuning van het wangedrag.

A.S.C./A.V.S.V zit met de gebakken peren. Ook vorig jaar werd er beterschap beloofd na incidenten tijdens de ontgroening. Daar is dus maar weinig van terecht gekomen, gezien het laatste wangedrag. Bovendien wordt het door veel leden en reünisten ook wel beschouwd als een grap die moet kunnen. Vorige week konden nieuwe leden zich weer inschrijven. Het gerucht dat Amalia zich ook zou hebben ingeschreven berust op geroddel.

Juiste besluit

Voor Amalia en haar ouders is de maat kennelijk vol. Willem-Alexander gunt zijn dochter een leuk studentenleven, maar ook hij voelt heel goed aan dat het Amsterdamse corps zich buiten de werkelijkheid heeft geplaatst. Het enige en juiste besluit moest daarom worden genomen: Amalia wordt voorlopig geen lid.

Bovendien heeft ze nog wel wat anders aan haar hoofd. Komende week gaat ze haar studentenkamer aan een Amsterdamse gracht inrichten en is er de kennismakingsweek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze maakt dan kennis met de universiteit en de faculteit. Genoeg te doen dus. Amalia laat het corps in zijn vet gaar smoren.

Meer DenD