Hamsteren? Amerikanen huren een hele woonbunker!

Bunker
Door: Jessie Baltus
19-03-2020

Als je denkt dat je weet wat hamsteren is, zet je schrap. Op Sun Online lees je over een Amerikaans bedrijf die bunkers verhuurt om in te wonen. Voor mensen die de crisis willen ontvluchten en hun familie willen beschermen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Zwembad en spa

De bunkers die het Amerikaanse bedrijf Vivos aanbiedt werden oorspronkelijk gebruikt in de Koude Oorlog. Ze zijn ontworpen om in die tijd bommen en munitie op te slaan. Ze staan vooral in South-Dakota, in het midden van de Verenigde Staten. Bekijk hier hoe ze er van buiten uitzien in een Instagram post van GQIndia. De woonbunkers zijn simpel of meer luxe ingericht. Met banken, gemeenschappelijke woonruimtes en riante keukens. De wat grotere schuilplaatsen hebben zelfs een bar, zwembad, spa en indoor schietbaan. Daarnaast hebben ze stalen explosieveilige deuren. ,,Beschouw ze als onderzeeërs, compleet met overtollige uitrusting, systemen en benodigdheden om een ​​comfortabele vergrendeling te garanderen zolang het duurt”, vertelt Vivos aan Sun Online. Vivos voegt daaraan toe dat de vraag exponentieel is gestegen in deze tijd van het coronavirus. Sommige bunkers in South-Dakota worden verhuurd voor $1000 (€922) per jaar, met een aanbetaling van $35.000 (€32.265).

‘Gewoon’ hamsteren

Andere Amerikanen zijn ‘gewoon’ aan het hamsteren. Neem bijvoorbeeld James Rawles (59). Hij heeft 95 gezichtsmaskers, honderden latex handschoenen en een voedselvoorraad voor vier jaar. Hij vertelt aan Sun Online dat hij destijds met zijn vrouw en kinderen naar de afgelegen plaats is verhuisd in afwachting van een gebeurtenis zoals een wereldwijd virus. Of neem Dale Lambert, vader van twee kinderen en 67 jaar oud. Hij vertelt Sun Online dat hij een jaarvoorraad voedsel heeft in een opslag vlakbij huis. Daarin ligt gevriesdroogd voedsel dat dertig jaar meegaat. Daarnaast neemt hij al dertig jaar wel veertig vitamines per dag om zijn immuunsysteem te versterken. Lambert is echter niet van plan om in een bunker te gaan zitten. Zo vertelt hij aan de nieuwswebsite: ,,We moeten ons leven leiden en gelukkig zijn, maar gebruik gewoon gezond verstand.”

Benieuwd hoe de bunkers er van binnen uit zien? Bekijk ze hier.

Meer DenD