Amersfoort brengt hommage aan chansonnier Robert Long

Door: DitjesDatjes
13-02-2020

Amersfoort staat half april uitgebreid stil bij de bijna vijftien jaar geleden overleden chansonnier Robert Long. Tijdens het Mallejan-festival, dat plaatsvindt tijdens de paasdagen, wordt een hommage gebracht aan de zanger en tekstdichter. Dat maakt de organisatie op haar website bekend.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Tijdens vier ‘routes’ die bezoekers kunnen afleggen op het festival zingen leerlingen van Theaterschool De Springplank nummers van Long. Ook treden cabaretiers als Johan Goossens en Theo Nijland op tijdens het Mallejan-festival.

Het is niet de enige hommage aan Robert Long dit jaar. Sjors van der Panne geeft deze zomer in het Concertgebouw in Amsterdam een speciaal concert dat in het teken staat van Long. De chansonnier zal op 8 augustus de mooiste songs uit het rijke oeuvre van de zanger, componist en tekstschrijver vertolken.

Iedereen doet het

Robert Long (1943-2006) was een openlijk homoseksuele zanger, schrijver, cabaretier en presentator. De zanger schreef vaak felle liedjes waarin hij duidelijk een statement maakte: hij was stellig voor het milieu en seksuele tolerantie en tegen het kapitaal, de kerk en hypocrisie.

Hij maakte tientallen albums en kreeg diverse prijzen, waaronder zes Edisons en een Gouden Harp. Zijn eerste Nederlandstalige album Vroeger of later uit 1974 stond 118 weken in de hitlijsten. Long had zijn grootste hits met nummers als Iedereen doet het, Flink zijn en Vanmorgen vloog ze nog. Voor de VARA presenteerde de zanger jarenlang het programma Tien voor taal. Long stierf eind 2006 aan de gevolgen van buikvlieskanker.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD