André van Duin’s kerstwens voor Martine Bijl: ,,Het zou zó mooi zijn als ze weer terugkeert op tv”

|Martin Elferink
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Vanessa Bontje

André van Duin (70) heeft een vurige wens voor zijn goede vriendin en de vrouw die hij verving tijdens ‘Heel Holland Bakt’: Martine Bijl (69). Hij hoopt van harte dat zij, als oorspronkelijke presentatrice van de door miljoenen bekeken bakwedstrijd van Omroep MAX, zelf weer het stokje kan overnemen. Een hersenbloeding gooide twee jaar terug roet in het eten en nog altijd is ongewis of ze weer op tv te zien zal zijn. André heeft een hartverwarmende kerstwens voor haar. ,,Wat gun ik haar een comeback!” 

Vanessa

Het waren donkere tijden die Martine Bijl en haar echtgenoot sinds 25 jaar Berend Boudewijn beleefden toen Martine in september 2015 volkomen onverwacht werd getroffen door een hersenbloeding.  

De presentatrice, die eerder jaren achtereen het gezicht was van een grote landelijk bekende conservengroenten-fabrikant, had er toen drie jaar op zitten bij ‘Heel Holland Bakt’ waarmee ze groot succes had bij het Nederlands publiek. Wekelijks zaten miljoenen mensen aan de buis gekluisterd om de verrichtingen van hobbykoks te volgen. Het derde seizoen was nog maar net begonnen toen het noodlot toesloeg en André van Duin het stokje van haar overnam, terwijl Martine er werkelijk alles aan deed om haar herstel te bespoedigen. 

Het was eigenlijk, dat tweede seizoen, toen haar goede vriend vriend André opnieuw werd gevraagd door omroepdirecteur Jan Slagter dat de roodharige komiek uit Rotterdam zelfs met tegenzin ‘ja’ zei tegen ‘Heel Holland Bakt’. Niet omdat hij het programma, de jury of de deelnemers niet leuk vond. Maar wel omdat hij zo intens had gehoopt dat Martine weer zelf in staat was geweest de honneurs waar te nemen.  

Terugblikkend op 2017 is André, die inmiddels alweer decennialang in onze hoofdstad woont, wat zichzelf betreft allerminst ontevreden. ,,Het was gezellig druk, alleen was het aanvankelijk meer het idee om de opnamen voor ‘Heel Holland Bakt’ wat beter te scheiden van bijvoorbeeld mijn rol in ‘Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen’. Alles liep veel te veel door elkaar, eigenlijk.” 

 

Waar anderen rustiger aan gaan doen, is het er voor jou allerminst rustiger op geworden…  

,,Klopt. Grappig is dat ik helemaal niet bewust heb gedacht, na een lange, mooie tijd waarin ik als komiek succes had, dat ik andere vaardigheden wilde ontwikkelen. Het liep gewoon zo. Al denk ik soms wel eens: wat heb ik toch weinig vrije tijd! Maar ik neem het zoals het komt.” 

Misschien klinkt daarin een goed voornemen voor 2018 door? 

,,Ach, ik denk er niet zó over na. Als het leuk is en het is in de agenda mogelijk, dan overweeg ik het. Afgelopen jaar was wel een beetje te druk, zo achteraf bekeken. Maar per keer zal ik kijken of ik het wil en het mogelijk is.” 

 

Het is nu de tijd van zegeningen tellen, terugkijken. Laten we een sprong in het verleden nemen. Hoe waren jouw kerstdagen tijdens jouw jeugd? 

,,Tja… Dat is al even geleden. Maar nu we het erover hebben: die waren echt wel leuk. Ik was enig kind. Alle aandacht was voor mij. Volgens mij vindt niemand dat vervelend, haha. En wij gingen altijd naar familie met de feestdagen. Naar opa en oma, ooms en tantes. Dat was erg warm en gezellig, herinner ik me.” 

En hoe zien de feestdagen er anno 2017 uit? 

,,Nou, wel even anders. Mijn echtgenoot (Martin Elferink, red.) en ik houden elke kerst een bijeenkomst van vrienden. Dan wordt er bij ons thuis veel gezongen, gek gedaan en bingo gespeeld.” 

Bingo? 

,,Ja, misschien ken je dat wel. Gewoon een hele hoop flauwekul. Samen zingen. En de dag erna…” 

Ja? 

,,Dan is het opruimen geblazen, natuurlijk. Vooral Martin is daar gewéldig in, haha! Maar: dat samenkomen met vrienden is een ware jaarlijkse traditie geworden. Die koesteren we beiden.” 

Wat is jouw meest bijzondere herinnering aan kerst? 

Even valt het stil. Dan klinkt het: ,,Mijn meest bijzondere herinnering aan kerst? Even denken hoor.” Het is echtgenoot Martin die te hulp schiet. Waarop André mompelt: ,,Oh ja! Natúúrlijk! Wij zijn een dag voor kerst met elkaar getrouwd!” Over de schouder: ,,Was het nou 13 of 14 jaar geleden?” Het blijkt dit jaar 11 jaar geleden te zijn…  

 

Heb je nog een kerstwens die je met ons wilt delen? 

,,In het algemeen wens ik iedereen natuurlijk heel fijne dagen en alle goeds. Maar een iemand in het bijzonder: Martine. Wat gun ik haar in 2018 een prachtige comeback!” zegt André over zijn dierbare huisvriendin. ,,Ik vind het gewoonweg verschrikkelijk wat haar is overkomen. Als ik nou toch één ding hoop, is dat zij haar oude leven weer kan oppakken. In alle opzichten. Dat zou voor 2018 een prachtig geschenk zijn.” 

 


Van komiek en zanger naar óók nog acteur en presentator 

De meeste mensen kennen André van Duin uit het verleden vooral als komiek en zanger. Velen herinneren zich vast het heerlijke nummer ‘Als de zon schijnt’. Maar ook nam hij met zijn warme stemgeluid de gezelligste kerstliedjes op.  

En wie kent zijn in Nederland beroemde typetjes als Joep Meloen, Ep Oorklep, Meneer De Bok (met als ‘echtgenote’ Corrie van Gorp), razende reporter meneer Wijdbeens of de sketches met bijvoorbeeld Frans van Dusschoten en Hans Otjes niet? Deze opsomming is slechts een greep uit zijn scala aan komische vermommingen. 

De laatste jaren heeft André zich ook ontpopt als acteur en presentator. Het acteren in een andere rol als zijn typetjes, de wat meer serieuze kant, kwam bijvoorbeeld toen hij twee jaar terug was te zien in ‘The Sunshine Boys’. Iets wat hij zelf ook wel spannend vond. Deze ingeslagen weg kreeg vervolg door zijn recente rol in ‘Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen’. 

Tags

ANDRÉ VAN DUINDITJES EN DATJESINTERVIEWVANESSA BONTJE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck