André van Duin angstig: ‘Ik durf niet meer te fietsen’

André leeft in angst
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

André van Duin merkt dat hij een dagje ouder wordt en heeft daarom afscheid genomen van een aantal gewoontes. Hij kocht onlangs een nieuwe auto, maar rijdt daar niet zelf in. Ook durft hij niet meer de fiets te pakken. ,,Als ik val breek ik van alles.”

André van Duin heeft een heftige periode achter de rug. In 2020 overleed zijn echtgenoot Martin aan de gevolgen van botkanker en daarna werd bij André darmkanker geconstateerd. In eerste instantie hield André dat geheim; pas in 2021 maakte hij bekend een tumor in zijn dikke darm te hebben. Hij onderging daarvoor chemokuren in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Dat zorgde voor nare herinneringen, want ook Martin was daar behandeld.

Nieuwe vriend

Gelukkig bleek de tumor van André al na enkele chemokuren te zijn geslonken en na een operatie kon hij werken aan zijn herstel. Het leven begon hem weer toe te lachen, want al snel liep hij Fernando Reyes tegen het lijf. De vonk sloeg meteen over en André maakte zelfs al snel duidelijk dat hij en Fernando willen trouwen.

Gestopt met autorijden

Met Fernando is het leven voor André weer een stuk makkelijker. Hij kocht onlangs een nieuwe auto, maar durft daar zelf niet in te rijden. ,,Daar rijd ik niet zelf in, maar mijn partner. Hij rijdt goed auto. Dat is handig, je bent toch mobieler. Als je elke keer een taxi moet bellen… dat is een gedoe”, vertelt André in gesprek met weekblad Story. ,,Ik ben gestopt met autorijden. Ik ben 75 jaar oud en vertrouw mezelf niet meer. ”

‘Durf niet meer te fietsen’

Hetzelfde geldt voor fietsen; ook dat durft André inmiddels niet meer. ,,Uit een soort zelfbescherming. Als ik val breek ik van alles en zit ik maandenlang in de lappenmand”, legt hij uit. Daarnaast is fietsen heel slecht voor hem. André heeft een prostaatoperatie gehad waardoor het niet goed is om op een zadel te zitten. ,,Maar de voornaamste reden is dat het gewoon heel gevaarlijk is om op mijn leeftijd op een kwetsbaar voertuig rond te scheuren. Zeker in Amsterdam met al die elektrische fietsen, die suizen links en rechts langs je heen.”

Tags

André van Duin

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie