André van Duin bang voor ‘foute grap’

Door: Matthieu Slee
27-01-2022

André van Duin heeft al zijn hele carrière de lach aan zijn kont hangen en dat heeft hem veel succes gebracht. Maar de komiek is op zijn ’oude dag’ een stuk voorzichtiger…

„Het is bijna niet meer te doen om een grap te maken zonder iemand te beledigen”, zegt André van Duin tegen PodBast. De tijden zijn veranderd, weet Van Duin. „Je moet tegenwoordig heel erg op je woorden letten. Want dat is het nadeel van komedie: het gaat altijd over iets of iemand, er is altijd wel iets of iemand de klos. En tegenwoordig trap je op zó veel lange tenen…” Ook andere ‘grapjassen’ realiseren zich dat Nederland verandert (of verzuurt), maar sommigen weigeren daarvoor te zwichten…

Zo correct
Steven Brunswijk zei daar eerder over: ,,In Nederland letten we nu heel erg op onze woorden. We willen alles zo correct mogelijk brengen. Cabaretiers verliezen hier de vrijheid van meningsuiting.” Steven nam zelf wel afstand van zijn typetje ‘Braboneger’. ,,Ik voelde dat andere mensen het niet prettig vonden om de naam uit te spreken. Het woord neger heeft een negatieve lading, er was alleen nog maar negativiteit.”

Geen grenzen
Ook Guido Weijers vindt dat alle grappen gemaakt moeten kunnen worden. ,,Er zijn geen grenzen. Er mag én een grap tussen zitten waar je je hond nog vanaf trapt én het mag filosofisch zijn. Ik mag over IS de grap maken ‘de kop is eraf’. Daarna geef ik die grap lading.”

Die heisa
Youp van ’t Hek vindt eveneens dat elke grap gemaakt kan worden. ,,Ook de slechtste grap aller tijden.” Youp herinnerde eerder aan René van der Gijp die in Veronica Inside een blonde pruik opzette naar aanleiding van het nieuws dat VTM-journalist Boudewijn van Spilbeeck voortaan als vrouw door het leven zou gaan. René grapte dat hij als Renate verder wilde. Youp: ,,De heisa die daarop volgde! Kom op! Het is een grap. Het wordt allemaal zo zwaar.”

Hún gevoel
Daniël Arends trekt zijn eigen plan. Aan het FD vertelde hij: ,,Wat ik van het wokeding vind is dit. Een: dat we ons bewuster zijn van de gevoelens van anderen is alleen maar goed. Twee: dat dit gepaard gaat met een enorme overcorrectie hoort er blijkbaar bij. Maar dat er vervolgens allemaal zwakke mensen rondlopen die denken dat anderen te pas en te onpas verantwoordelijk zijn voor hún gevoel, daar wil ik niks mee te maken hebben.”

Meer DenD