Anny kan niet meer naar zichzelf kijken na kanker

Door: DitjesenDatjes
07-09-2018

Vier jaar geleden stortte het leven van Anny Schilder in, toen er bij haar borstkanker werd ontdekt. Inmiddels heeft de Volendamse een operatie en chemokuren gehad. Het zal nog lang duren voordat de zangeres zich weer de oude voelt.

Gevoelig

,,Ik probeer het zoveel mogelijk te negeren”, vertelt de Volendamse over de kanker. ,,Dat kan natuurlijk niet, want ik heb wel borstkanker. Ik zie mijn ziekte als een vijand waarmee ik al vier jaar in gevecht ben.” De zangeres geeft toe dat ze niet altijd eerlijk laat zien hoe erg ze het vindt om de ziekte te hebben. ,,Ik denk dat de mensen niet zitten te wachten op de echte Anny”, zegt ze tegen weekblad Weekend. ,,Ik ben ontzettend gevoelig voor van alles en nog wat. Ik krijg weleens te horen dat ik niet het verdriet van de hele wereld op mijn rug moet proberen mee te torsen.”

Spiegel

De kanker is nu weg bij Anny, maar ze is zich er erg van bewust dat het ieder moment kan terugkomen. ,,Ik heb negen procent kans dat het terug komt. Statistisch is dat niet zoveel, maar voor mij is het genoeg om mijn leven te beheersen. Ik ben als de dood voor de dood.” Het allerergste van de ziekte vindt Anny dat haar lichaam is veranderd. ,,Sinds de dag dat ze mijn borst hebben weggehaald, heb ik mezelf nooit meer naakt in de spiegel durven te bekijken. Ik kan het gewoonweg niet aanzien wat er met mijn lichaam is gebeurd.” Het gaat zelfs zo ver dat Anny bij dagelijkse activiteiten zoals douchen haar best doet zichzelf niet te bekijken. ,,Bij het douchen kijk ik recht voor mij uit en ik was mezelf op de tast. Als ik me afdroog dan waak ik ervoor dat ik geen glimp van mezelf in de spiegel opvang. Ik ben al jaren op de vlucht voor mijn lichaam.”

De Volendamse denkt nu aan een borstreconstructie, in de hoop dat ze zich weer op en top vrouw gaat voelen. ,,Binnenkort is het zover en dan ga ik voor het tweede consult naar de plastisch chirurg. Als het allemaal een beetje meezit ben ik over een maand of zes niet alleen lichamelijk weer een echte vrouw, maar zal ik me na vier zwarte emotionele jaren ook eindelijk geestelijk weer compleet voelen.”

 

Meer DenD