Anouk levert met Deena & Jim een episch meesterwerk af

Recensie: Deena & Jim is een meesterwerk van Anouk.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Deena & Jim is overweldigend, indrukwekkend en episch. Zangeres Anouk (48) levert met haar nieuwe album een heus meesterwerk af. Met het Prague Philharmonic Orchestra en de songs van Anouk en Martin Gjerstad waan je je in Hollywood, maar dan terug in de jaren 50. 

Ondanks de pr-campagne met als hoogtepunt het interview in een snackbar afgenomen door de teruggekeerde Matthijs van Nieuwkerk en het ietwat kribbige verschijnen van Anouk bij de talkshow Khalid & Sophie maakte de luistersessies naar Deena & Jim alles goed.

Overmatig persoonlijk

Anouk haalt voor Deena & Jim werkelijk alles uit de kast. Het is overmatig persoonlijk, soms bombastisch en wat als een liefdesbrief is bedoeld, verandert gaandeweg in een heftige zwartgalligheid over leven en dood waar je wel tegen moet kunnen. Het is on-Nederlands goed, maar dat geldt ook voor het hele oeuvre van de zangeres op de vorige 13 albums.

Why Do You Hate Me So MuchWhen I Die en de ‘meeezinger’ Everything You Are Will Be Lost zijn overigens niet bepaald bedoeld als dijenkletsers. De teksten zijn doordrongen van fatalisme, maar je bezwijkt onmiddellijk voor de imponerende muziek en de zang van Anouk die uit haar tenen komt.

Liefdesepos

De concerten van Anouk volgend jaar in de Ziggo Dome (met het Metropole Orkest) zijn volledig uitverkocht. Dit filmisch epos smaakt naar veel meer concerten, en wellicht zelfs naar een film van dit liefdesepos. En zo heeft Nederlands beste zangeres weer bewezen dat ze aan de top staat. 

Anouk grapte in een van de vele interviews dat ze zich thuis voelt bij deze muziek, begeleidt door een groot orkest, maar dat het commercieel moeilijk valt uit te nutten. Het zal wel.

Oortjes in, Spotify aan, en geniet van Deena & Jim. Een uurtje voor jezelf en voor Anouk. Je krijgt er geen spijt van.

Tags

ANOUKDEENA & JIM

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck