Archief Mies Bouwman en echtgenoot Timp naar Beeld en Geluid

Door: DitjesDatjes
20-02-2020

Het instituut Beeld en Geluid krijgt het persoonlijke werkarchief van televisiepresentatrice Mies Bouwman en haar echtgenoot, regisseur Leen Timp. Het gaat bijvoorbeeld om kleding die Bouwman droeg, gewonnen prijzen, fotoboeken en correspondentie van het echtpaar met kijkers. Ook zitten in het archief 8mm-films, een filmessay en radio-uitzendingen van Timp uit de jaren 50 en 60.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het echtpaar behoorde tot de belangrijkste Nederlandse televisiemakers, aldus Beeld en Geluid, en werkte samen aan veel iconische programma‚Äôs. De bekendste zijn Zo is het toevallig ook nog ‘ns een keer, In de hoofdrol en Een van de acht. Mies presenteerde de eerste live marathonuitzending in de Nederlandse tv-geschiedenis in 1962: Open het Dorp. Beeld en Geluid noemt Timp een televisiepionier. Hij was cameraman, televisieregisseur en producent en maakte meer dan 1500 producties.

Het materiaal is nu beschikbaar voor media. Ook onderzoekers en onderwijsinstellingen kunnen het gaan gebruiken, stelt het museum. Op zondag 14 juni mag publiek het archief komen bekijken. Bouwman overleed in februari 2018 op 88-jarige leeftijd. Timp op zijn 92e, in november 2013.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD