Argentijnse ambassadeur Mario Oyarzabel feliciteert Maxima met haar 50e verjaardag

Mario Oyarzabel
Door: Jos La Grande
16-05-2021

Oranje Boven sprak ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Máxima met de Argentijnse ambassadeur Mario Oyarzabel. De diplomaat feliciteert zijn landgenote met haar kroonjaar.  

1) Heeft u koningin Máxima ooit ontmoet? 

,,Ja, ik had de eer haar te ontmoeten en met haar te spreken.” 

2) Kunt u enkele van uw herinneringen met ons delen? 

,,Mijn indruk van koningin Máxima is dat ze een hardwerkende empathische vrouw is met een sterke betrokkenheid en energie. Naast haar onmiskenbare charisma en glamour, is ze een professional. Ze kent haar werk en doet het effectief, ze luistert echt naar je en is zeer gemotiveerd. Dat komt duidelijk naar voren als je haar ontmoet of spreekt. Ze weet hoe ze mensen moet bereiken. Ze is haar Argentijnse roots niet vergeten en heeft die latin touch, die toegankelijkheid meegebracht die in Nederland zeer gewaardeerd wordt.” 

3) Wat is uw dierbaarste herinnering aan koningin Máxima? 

,,Het werk en leven van koningin Máxima zijn goed bekend bij de Argentijnen. De hoogtepunten zijn natuurlijk de bezoeken van de koninklijke familie of de koningin aan Argentinië, die steevast de aandacht van de media en de publieke belangstelling wekken. Maar ook het internationale werk van koningin Máxima op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling is niet alleen bekend bij gespecialiseerde overheidsinstanties en actoren, maar vooral bij de mensen die positief worden beïnvloed door haar werk.”

4) Wat betekent het voor uw land dat koningin Máxima afkomstig is uitArgentinië? 

,,De enorme populariteit van koningin Máxima geeft Argentinië zichtbaarheid en zorgt voor synergie op alle niveaus. Naast familiereizen en vakantiereizen heeft ze in 2006 voor officiële zaken Argentinië bezocht toen ze als prinses van Oranje de toenmalige koningin Beatrix vergezelde tijdens haar staatsbezoek aan Argentinië. Ook in haar hoedanigheid als speciale gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).”

5. Hoe kijkt u tegen de rol van Máxima als diplomate aan?

,,Diplomatie is allang niet meer het monopolie van ministeries van Buitenlandse Zaken. De persoonlijke diplomatie van staatshoofden en regeringsleiders spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van bilaterale betrekkingen en agenda’s op internationaal niveau. Hoewel het moeilijk te kwantificeren is, lijdt het geen twijfel dat koningin Máxima een zeer positieve invloed heeft om Argentinië en Nederland dichter bij elkaar te brengen, zowel op politiek als op straatniveau. Argentijnse burgers weten nu meer over Nederland en Nederlanders letten meer op wat er in Argentinië gebeurt dan wanneer de koningin van Nederland niet in Argentinië was geboren. Dat heeft zijn weerslag gehad op het aantal Nederlanders dat jaarlijks Argentinië bezoekt en op de belangstelling voor Argentijnse producten in Nederland, en heeft de ontwikkeling van bilaterale relaties op veel niveaus bevorderd. Heel vaak als ik mezelf voorstel aan Nederlandse politici of particulieren, is hun reactie “oh, je komt uit het land van onze mooie en geliefde koningin”. 

5) Uw felicitatie aan de koningin?

,,Sta mij toe om mij bij de felicitaties aan koningin Máxima en het volk van Nederland te voegen met de aanstaande 50ste verjaardag van Hare Majesteit. Namens het Argentijnse volk en de regering en voor mijn eigen koningin en de koninklijke familie goede gezondheid en blijvend geluk.” 

Mario Oyarzabel
Mario Oyarzabal

 

Meer DenD