Artsen geven uitleg over dementie na diagnose Bruce Willis

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Verscheidene artsen hebben extra aandacht besteed aan de symptomen van dementie nadat de ziekte bij acteur Bruce Willis werd vastgesteld. Vorig jaar werd bekend dat de 68-jarige Willis frontotemporale dementie (FTD) heeft, een zeldzame vorm van de hersenziekte.

Artsen leggen in de krant The Mirror uit waarin deze ziekte verschilt van bekendere aandoeningen, zoals alzheimer. Volgens neuropsycholoog Jim Jackson is vaak sprake van “subtiele” veranderingen bij deze vorm van dementie. “In tegenstelling tot de meest bekende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, die doorgaans wordt gekenmerkt door vroege veranderingen in het geheugen, wordt FTD gekenmerkt door vroege gedragsveranderingen – soms subtiel maar vaak opvallend”, aldus Jackson. Het gaat dan om “sociaal ongepast” gedrag en “opvallende apathie of desinteresse in dingen”.

Arts en auteur Karen Severson vindt het geweldig dat Willis zo open over zijn aandoening spreekt. Ze hoopt dat deze openheid er mede toe leidt dat “meer onderzoek” wordt gedaan.

Severson wijst erop dat Willis de financiële middelen heeft waardoor de diagnose makkelijker gesteld kon worden. Dergelijke scans zijn in Amerika erg duur en veel ‘gewone’ burgers kunnen die zich niet veroorloven. Frontotemporale dementie komt vaak voor bij mensen onder de zestig, wat een andere reden is dat de ziekte niet snel wordt vastgesteld. Het stereotype beeld heerst volgens Severson nog steeds dat dementie alleen bij ouderen voorkomt.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.