Barbie doet heftig boekje open over reality-tv

Samantha de Jong

Reality-tv ligt de laatste weken flink onder vuur nadat een mannelijke deelnemer van De Villa in bed op een vrouw kroop, ondanks dat ze aangaf dat niet te willen. Samantha de Jong weet precies hoe het achter de schermen van een reality-programma eraan toe gaat.

Tien jaar geleden werd de Scheveningse Samantha bekend door Oh Oh Cherso. Door dat programma, waarin ze Barbie werd genoemd, werd ze in een klap bekend in Nederland. Meerdere reality-series volgden, maar helaas bleek die beroemdheid niet alleen maar mooie kanten te hebben. De 30-jarige vertelt openhartig aan weekblad Story over haar ervaringen met reality-tv.

Contracten

,,Bij mij zijn er zoveel fouten gemaakt. Dat had een goede les voor latere producenten van dit soort programma’s moeten zijn”, zegt de vrouw tegen het weekblad. Helaas blijkt dat er niet van de fouten is geleerd, want ook haar grenzen zijn flink overschreden. ,,Ik kon het niet meer aan”, zegt de blondine. Maar een opnamestop was er niet. ,,We gingen gewoon door. Volgens hen zat ik aan contracten vast.”

Een van de redenen waarom duizenden mensen naar de series van barbie keken, was het hysterische gedrag van Samantha. In iedere aflevering gebeurde er wel wat opmerkelijks. Voor de kijkers leuk, maar voor Barbie zelf niet. ,,Ik voelde me net een pop. Wilden ze op tv een hysterische Barbie, dan maakten ze me zo overstuur dat ik door het lint ging.  Wilden ze een vrolijke Barbie, dan beloofden ze mij hemel en aarde.” Ze beweert dan ook dat het meeste wat kijkers te zien kregen niet echt was. ,,Van het laatste seizoen is denk ik negentig procent in scene gezet.”

Abortus

Haar deelname aan de series had niet alleen gevolgen op het moment zelf. Sommige acties hebben haar leven permanent veranderd, zoals de abortus die ze een aantal jaren geleden heeft ondergaan toen ze erachter kwam zwanger te zijn van Rolf Tangel. Volgens barbie opperde de redactie destijds dat ze een abortus zou kunnen plegen. ,,Ze wilden zelfs mee naar de kliniek om dat te filmen.” Ze laten weten destijds niet helder te kunnen denken. ,,Ik heb zo ontzettend veel spijt. Anders hadden Rolf en ik samen een kindje gehad en ik denk dat we dan nog steeds samen waren geweest. Ik ben door die serie echt doorgedraaid. Er was totaal geen begeleiding.”