Barry vreesde voor gehandicapte broer

Barry Atsma
Door: Tanja Brouwer
14-08-2020

De afgelopen maanden was voor veel Nederlanders een vreemde tijd met grote zorgen. Ook Barry Atsma had reden om extra veel tijd met zijn dierbaren door te brengen. Zijn broer Rimmert, die het syndroom van Down heeft, kreeg een zware longontsteking en weigerde te eten en te drinken. De acteur vertelt nu hoe die heftige periode is verlopen. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Het werd steeds zorgelijker’

,,Ik vond het héél spannend en emotioneel ook gewoon eng”, vertelde Barry in podcast Eerlijk Over Down. ,,Het was een héél zware longontsteking, hij ging er echt bijna aan onderdoor.” De acteur zat op het moment dat zijn ouders hem belden over zijn zieke broer in Duitsland voor opnames. ,,Rimmert stopte ook met eten en drinken, het werd steeds zorgelijker. Toen er in Duitsland een lockdown werd aangekondigd, ben ik direct in de auto gestapt.” Het lukte Barry, in tegenstelling tot de verplegers in het ziekenhuis, om zijn broer weer te laten eten en drinken. ,,Mijn broer heeft zo’n specifieke zorg nodig, ook in communicatie. Ik weet natuurlijk héél goed wat mijn broer wel en niet wil en wat zijn tekens zijn.”

Bijzondere week

De acteur kijkt inmiddels positief terug op die heftige periode. ,,Het was de bijzonderste week van mijn leven omdat ik zó intiem met mijn broer kon zijn en ook zoveel lol met hem heb gehad.” Barry heeft naar eigen zeggen gezien hoe zijn broer steeds iets beter werd en weer ging opbloeien. ,,We maakten grapjes en hebben geflirt met de verpleegsters.”

Meer DenD