Bea Pols onthult: ‘Ook plagiaat in kookboeken Sonja Bakker’

Ook plagiaat in kookboeken Sonja
Door: Charlotte Wijnen
06-05-2022

Sonja Bakker ligt wéér onder vuur. Hoewel ze eerder beweerde alleen plagiaat te hebben gepleegd op Instagram, maakt Bea Pols bekend dat Sonja ook plagiaat heeft gepleegd in haar kookboeken. ,,Ze doet dit al vanaf dag één!”

Bea Pols, die al eens voor de rechter stond tegenover Sonja, heeft nieuwe bewijzen toegespeeld gekregen. Dit keer gaat het niet om recepten op social media, maar om recepten die uit de kookboeken komen. En dat terwijl Sonja dat eerder nog ontkende…

‘Er is geen woord aan veranderd’

Sonja werd zes jaar geleden aangeklaagd door Bea, omdat ze haar recepten zou hebben gestolen. Sonja werd toen niet schuldig bevonden. Toen de dieetgoeroe door anderen werd beschuldigd van het plegen van plagiaat, volgde Bea de ontwikkelingen op de voet. ,,Ik hoop dat ze krijgt wat ze verdient”, zei Bea eerder. ,,Er is toen geen recht gedaan. Ik weet wat ze precies uit mijn boek heeft gehaald, en zíj ook.”

En nu heeft Bea een tip gekregen van een Sonja-fan die plagiaat ontdekte uit het kookboek ‘Eigentijds Koken’. ,,Uit dit boek zijn in elk geval vijf recepten een-op-een. De titel is hetzelfde, de hele receptuur, alles is hetzelfde. Er is geen woord aan veranderd”, vertelt ze aan Shownieuws.

Vanaf dag één al plagiaat

,,Het bijzondere is eigenlijk dat het allemaal uit boeken is. Sonja heeft de hele tijd gezegd dat er op Instagram plagiaatgedoe was, maar dat de boeken wel door haarzelf waren geschreven”, vervolgt Bea. ,,Ik snap ook niet dat ze zo vol blijft houden dat het niet over boeken gaat.”

Sonja gaf iedereen de schuld van de plagiaat, behalve haarzelf, zo stelt Bea. ,,Door de medewerkers, door de drukte, door corona. Ze geeft van alles en nog wat de schuld, maar eigenlijk denk ik: als je dit al vanaf dag één gedaan hebt… Bij boek één was er nog geen medewerker in dienst, dus dan moet het toch Sonja geweest zijn.”

‘Daar gaan we weer’

In de uitzending van Shownieuws werden de teksten uit ‘Eigentijds Koken’ en uit het boek van Sonja voorgelezen. En daaruit wordt duidelijk dat de recepten inderdaad een-op-een zijn overgenomen. ,,Daar gaan we weer. Het wordt wel een heel pijnlijk verhaal voor Sonja”, aldus Bart Ettekoven.

Meer DenD