‘Beatrix in Kopspijkers werd als heiligschennis gezien’

Door: DitjesDatjes
02-12-2019

De persiflage op koningin Beatrix in het programma Kopspijkers werd in eerste instantie als een soort heiligschennis beschouwd. Dat vertelde cabaretière Sanne Wallis de Vries, die Beatrix jarenlang speelde in het iconische programma, maandagavond in De Wereld Draait Door. Het hele oude team van Kopspijkers was te gast vanwege de eenmalige reünie-uitzending, aankomende zaterdagavond.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik mocht in de laatste uitzending van het seizoen 2002-2003 zelf kiezen wie ik wilde doen”, vertelde Wallis de Vries. “Maar Beatrix was toen best wel een dingetje. Dat kon eigenlijk niet, vond men, in het clubje. Het was een toch een soort heiligschennis.” Zelfs toenmalig premier Jan Peter Balkenende bemoeide zich ermee en riep cabaretiers op terughoudend te zijn met satire over het koningshuis.

Uiteindelijk werd Beatrix het typetje dat zij het meest speelde in het programma. “Ik heb de koningin later twee keer zelf ontmoet”, bekende de cabaretière. “Ik was helemaal onder de indruk. Ze wilde heel belangstellend weten hoelang ik er nog mee doorging. Maar ik was heel erg zwanger en begreep haar helemaal verkeerd: ik zei iets van ‘ik moet nog een paar keer spelen deze tournee’.”

Cabarettafel oude stijl

De Kopspijkers-reünie vindt plaats vanwege de 25e verjaardag van de eerste uitzending van het roemruchte VARA-programma. Alle cabaretiers van het vaste team doen mee zaterdag. Aan het begin van de uitzending is er een ‘cabarettafel oude stijl’, met Viggo Waas, Peter Heerschop en Hans Sibbel die de week doornemen. Het programma sluit af met een tafel vol typetjes, zoals in de laatste seizoenen werd gedaan.

Hieraan doen behalve Wallis de Vries ook Erik van Muiswinkel, Paul Groot, Owen Schumacher, Thomas van Luyn en Mike Boddé mee. “We gaan woensdag bij elkaar zitten en besluiten dan pas wie we gaan spelen”, aldus presentator Jack Spijkerman, die ook terugkeert. Het programma trok op zaterdagavond seizoenenlang miljoenen kijkers. In 2005 stopte Kopspijkers, toen Jack Spijkerman besloot over te stappen naar Talpa.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD