Beeld & Geluid verwacht extra bezoek door staart Gijs Staverman

Advertentie
Wytze Koppelman, de conservator van Beeld & Geluid in Hilversum, verwacht dat de paardenstaart van Gijs Staverman wel voor wat extra aanloop in het Mediamuseum in het media-instituut zal leiden. Dat vertelde hij dinsdag aan het ANP, nadat het beroemde haarstuk van de dj er officieel werd opgenomen in de collectie.
“Ja, ik denk het wel”, zegt Koppelman over mogelijk extra bezoek. “De staart was de afgelopen jaren toch wel een soort ‘hype-ding’. Het nieuws over de staart was op veel plekken te lezen, dus het spreekt mensen wel aan. Juist fysieke objecten als deze doen iets met mensen.” Dat de staart daarnaast vlak voor de start van het Top 2000 Café, dat ook in Beeld & Geluid plaatsvindt, is gearriveerd is ook fijn, beaamt de conservator.
De staart van Staverman, die in 1994 in het tv-programma De Schreeuw van De Leeuw werd afgeknipt door Paul de Leeuw, kwam in 2021 opnieuw in het nieuws toen Staverman (57) in een uitzending op NPO Radio 2 vertelde het haar nog steeds in bezit te hebben. Conservator Koppelman zag gelijk een kans, omdat hij het zag als een symbool voor dj’s die ouder worden “Ze worden ouder en blijven actief, verliezen hun wilde halen en worden misschien ook wel wat rustiger”, zegt hij over waar de staart voor hem voor staat. Dat die van Staverman is, maakt het extra bijzonder, zegt hij. “Omdat hij een mediaman pur sang is. De staart was zijn trademark toen hij opkwam, en hij is nog bezig op de radio, nog steeds relevant en hij heeft dit item 30 jaar bewaard! Dus er zit veel bij waardoor het bijzonder is.”
De staart is de komende maand nog te zien in een tijdelijke tentoonstelling waar ook iconische foto’s van popconcerten in Nederland te zien zijn. De staart heeft daar een eigen vitrine waar een tablet op hangt waarop het fragment uit De Schreeuw te zien is. Daarna wordt het haar opgenomen in het depot in de kelder, waar het nog steeds zichtbaar zal zijn. En wie weet krijgt het haar op den duur nog een andere plek. “Het is hier voor de eeuwigheid”, besluit Koppelman.
BuzzE