Bekend Nederland herinnert ‘vieze kok’ Gijs de Lange

Door: DitjesDatjes
26-05-2022

Verschillende bekende Nederlanders hebben donderdag gereageerd op het overlijden van acteur en regisseur Gijs de Lange. Veel van hen herinneren zich zijn rol als ‘vieze kok’ Alberdink Thijm die hij speelde in kinderprogramma Het Klokhuis, waarmee hij bij het grote publiek bekend werd.

“Wat verdrietig. Wat hebben we van Gijs genoten. Vooral via Het Klokhuis, nog altijd vaste prik bij ons thuis”, schrijft muziekkenner Leo Blokhuis bijvoorbeeld op Twitter. Presentator Pim Sedee schrijft dat hij van het nieuws is geschrokken. “Al jaren vaste prik voor hele gezin met Klokhuis. En zoveel andere mooie dingen gedaan.” Pianist en presentator Christiaan Kuyvenhoven schrijft dat hij als kind “altijd heeft gehuild van het lachen om ‘De Vieze Kok'”. “Wat een legende voor kindertelevisie was deze man”, stelt dj Rob Janssen bij een gifje van de acteur.

Schrijfster Susan Smit, die ooit in dezelfde straat woonde als De Lange, noemt de overleden acteur en regisseur “zachtaardig, grappig en de beste cocktailsausmaker en voorlezer die er is”. Schrijver Jonathan van het Reve herinnert zich De Lange als een “geweldige acteur en regisseur”.

“Deze Hemelvaart komt voor Gijs de Lange echt te vroeg”, reageerde Cornald Maas. “Levensechte acteur en bovenal ook bevlogen regisseur, in uiteenlopende genres van de podiumkunsten, steeds met open vizier.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD