Benefietartiesten hopen toch op songfestival in Oekraïne

Door: DitjesDatjes
21-06-2022

Veel artiesten die dinsdag optraden tijdens de benefietrally voor Oekraïne op het Museumplein in Amsterdam reageerden op het podium op het besluit van de European Broadcasting Union dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar niet in Oekraïne mag plaatshebben. Ze hopen dat de Europese omroepenkoepel de beslissing terugdraait.

De groep Kalush Orchestra, die vorige maand het songfestival won, opende het bal met hun winnende lied Stefania. Frontman Oleh Psiuk maakte daarna direct van de gelegenheid gebruik om een statement te maken. “Eurovision in Oekraïne! Yes!”, riep hij.

Ook Ruslana en Jamala, die eerder voor Oekraïne het songfestival wonnen, deelden soortgelijke boodschappen, net als het Oekraïense presentatieduo. De Deense zangeres Emmelie de Forest, in 2013 songfestivalwinnares, riep Europa op om “nu meer dan ooit” achter Oekraïne te staan. “Ik kijk ernaar uit dat het songfestival in 2023 in Oekraïne wordt gehouden”, zo besloot ze.

Slava Ukraini!

In het publiek, dat uit duizenden mensen bestond, stonden duidelijk hoorbaar veel Oekraïners. Ze zongen mee met de Oekraïense liedjes en juichten met name Jamala luidkeels toe en scandeerden haar naam. Ook werd de leus ‘Slava Ukraini!’, ofwel ‘Glorie aan Oekraïne!’ veelvuldig geroepen.

Een opmerkelijk moment was er na het optreden van de Finse rockgroep Blind Channel. De bandleden staken hun middelvinger op naar de Russische president Vladimir Poetin. “Zie je dit Poetin? Dit is voor jou! Stop de oorlog!”, riepen ze.

Het evenement Embrace Ukraine was gratis te bezoeken en duurde ongeveer twee uur. De Nederlandse artiesten S10 en Jeangu Macrooy stonden ook op het podium. De uitzending werd live in veel landen uitgezonden. Met de optredens werd geld opgehaald voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en de aanschaf van mobiele röntgenapparatuur waar in het land momenteel veel behoefte aan is.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD