Bergkamp: besluit tot onderzoek naar Arib was zorgvuldig

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen, aldus de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de Kamer. Over Arib waren klachten binnengekomen: zij zou tijdens haar voorzitterschap misbruik hebben gemaakt van haar positie en medewerkers hebben gekleineerd. Zijzelf spreekt van een politieke afrekening en stapt op als Kamerlid.

Dat er een onderzoek komt, lekte vorige week uit in het NRC. Arib reageerde woedend hierop, ook omdat zij zelf niet op de hoogte was gesteld van het plan. Dat informatie hierover kon lekken, leidde tot grote verontwaardiging. Verschillende fracties hadden Bergkamp om opheldering gevraagd over de gang van zaken. Inmiddels heeft het presidium aangifte gedaan van het lek.

Bergkamp schrijft in haar brief ook namens het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, dat vanwege “de ernst van de signalen” het besluit is genomen een onderzoek in te stellen. Het presidium heeft dat gedaan “in gezamenlijkheid met de griffier” die de leiding heeft over de ambtenaren in de Tweede Kamer en is belast met een veilig werkklimaat.

‘Concrete en duidelijke signalen’

“Het presidium vindt het zeer kwalijk dat vertrouwelijke informatie is gelekt. Het doet geen recht aan de medewerkers over wie de (vermeende) signalen zijn afgegeven, het raakt de positie van de voormalige Kamervoorzitter en het schaadt het aanzien van de Tweede Kamer”, aldus Bergkamp.

Over de signalen die binnenkwamen, schrijft Bergkamp dat “hoewel de brief anoniem is, hij concrete en duidelijke signalen bevat, die aangeven dat er mogelijk sprake is (geweest) van een zeer onveilige werkomgeving. De in de brief beschreven voorvallen zijn bevestigd door de ambtelijke leiding van de Tweede Kamer en passen bij eerdere (concrete en ernstige) signalen van een onveilige werkomgeving. Vanuit juridisch oogpunt neemt het signaal daarmee in gewicht toe.”

Volgens haar betekent dit dat “op basis hiervan op de Tweede Kamer als werkgever een plicht rust tot handelen. Dat wil zeggen dat er onderzoek gedaan moet worden naar de juistheid van omschreven voorvallen en geschetste sociale onveiligheid en nagegaan dient te worden of nazorg moet worden verleend aan betrokken medewerkers. Ook zal worden bekeken of maatregelen getroffen moeten worden om deze situaties te voorkomen”, aldus Bergkamp.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck