Beste kersttoespraak koning Willem-Alexander van de afgelopen 9 jaar

Kerstboodschap Willem-Alexander krachtig.
Door: Jos La Grande
25-12-2022

Zonder een enkele aarzeling hield koning Willem-Alexander een van zijn beste kersttoespraken in de afgelopen 9 jaar. Hij knoopte een aantal actuele thema’s behendig aan elkaar. Hoe burgers de eindjes aan elkaar moeten knopen, de afstand tussen stad en platteland, de moeilijke keuzes waar Nederland voor staat, de oorlog van agressor Rusland tegen Oekraïne tot en met de excuses van de regering voor het slavernijverleden.

,,Heb ik nog wel geld om de rekening te betalen”, verplaatste de Koning zich in de Nederlanders, die moeilijk kunnen rondkomen door de torenhoge prijzen. Hij zei ook dat we ‘op onze klompen’ aanvoelen dat ons land voor grote uitdagingen staat. ,,Wat voor samenleving willen we eigenlijk?”

,,We hebben elkaar broodnodig”

Ook heeft Willem-Alexander begrip voor de onzekerheid en de stress van de boeren. Evenals voormalig minister Johan Remkes benoemde hij het grote verschil tussen steden en het platteland. ,,We hebben elkaar broodnodig, laten we ervoor zorgen dat we elkaar niet verliezen.”

Hij riep de bevolking op om mee te doen bij de komende veranderingen en ziet een samenwerking tussen jong en oud als onontbeerlijk. ,,Haak aan, luister mee, denk en doe mee. De toekomst is in goede handen. We beseffen het niet altijd, maar we zijn veel meer in staat dan we zelf denken.”

Slavernijverleden

De Koning bood geen persoonlijke excuses aan voor het slavernijverleden van Nederland, maar haakte aan bij de excuses die premier Rutte eerder maakte namens de Nederlandse regering.

,,Voor wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen, draagt nu niemand de schuld. Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst”, aldus de Koning. ,,De door de regering aangeboden excuses zijn het begin van een lange weg. Laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties.”

Gedicht

Willem-Alexander eindigde zijn kerstboodschap met de laatste regels van een gedicht Marieke Lucas Rijneveld.

Jij wil juist verbroedering, je wil één vuist, en wellicht is je hand
nu nog niet krachtig genoeg, of moet je eerst die van de ander 
vastpakken om te verzoenen, moet je daadwerkelijk de hoop voelen
dat je iets doet wat de wereld zal verbeteren, al moet je dit niet
vergeten: kom na het knielen weer overeind en recht samen de rug.

LEES HIER DE COMPLETE KERSTBOODSCHAP VAN DE KONING

(Foto: RVD Bart Maat)

Meer DenD