Biertips van Ivo

Door: DitjesDatjes
25-09-2017

,,Hoewel er meerdere soorten Bockbier op de markt zijn, zijn er vooral twee heel bekende: de lente- en de herfstbock. Nu de bladeren vallen, zijn laatstgenoemde weer verkrijgbaar. Dit van oorsprong Duitse bier is in Nederland al jaren niet meer weg te denken.

De benaming (bok of bock) wordt beide gebruikt en kent haar oorsprong begin zeventiende eeuw in Beieren. Het zou een verbastering van bier dat in de Middeleeuwen werd gebrouwen in de Nedersaksische en fameuze bierstad Einbeck; het Einbecker Bier.  

Herfstbokbieren zijn doorgaans donker en robijnrood van kleur. Dit donkere bier is vaak wat moutig van smaak en heeft duidelijke tonen van kruiden en karamel. Heerlijk dus voor de wat koudere herfstmaanden. 

Ik heb me laatst laten vertellen dat bokbieren die een jaar lang worden bewaard nog lekkerder smaken omdat de smaken zijn doorontwikkeld. En warempel, ik probeerde laatst zoiets van de tap en het is echt zo: doorgerijpt bokbier smaakt nog beter, dus dat kan ik u aanraden. Wat ook de smaak ten goede komt, is het uitschenken op de juiste temperatuur. Niet te koel uit de koelkast vandaan, maar tussen de 10 en 14 graden smaakt Bockbier het allerbest.” 


Gulpener Herfstbock 

Stevig moutbier, met een bittere smaak en zoete twist.  Met tonen van ingekookte fruitstroop en kruiden. Gulpener brouwt zijn bier met water uit eigen bronnen, gebruiken hop uit eigen hoptuin en haalt zijn gerst van boeren uit de regio. Alle ingrediënten vanuit het Limburgse heuvel landschap. 

Jopen Bok 

Aan de traditionele Haarlemse brouwgranen gerst, haver en tarwe is als extra graan rogge toegevoegd. Het resultaat is een vol gebrand bier die doet denken aan chocolade met geroosterde tonen en tonen van rood fruit. 

 La Trappe Bock 

Dit Bockbier is het enige Trappistenbockbier ter wereld. Dit seizoensbier heeft een droge, gebrande, kruidige smaak en een fikse bitterheid die verrassend samengaat met een ondertoon van zoethout. Dit was het lekkerste Bockbier van 2014! 

Let op: Drink Herfstbock niet te koud, de beste serveertemperatuur ligt tussen de 10 – 14 graden Celsius. 

TAGS

Meer DenD