BIJ DE DOOD VAN QUEEN ELIZABETH

De laatste foto in memoriam|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Alles wat in je zat, heb je gegeven. 70 jaar op de troon. Onverstoorbaar. Je was de koningin van het trotse Britse volk. Hoofd van de Anglicaanse kerk. Moeder van alle Britten. Vandaag, 8 september 2022, doofde de vlam. Queen Elizabeth, de ruggengraat van het Verenigd Koninkrijk en hoofd van het Gemenebest, was op het moment dat ze vredig haar laatste adem uitblies al een legende.

Deze koningin met de bekende, stijve Britse bovenlip maakte alles mee in haar hele lange leven. Maar liefst 15 premiers van Winston Churchill tot Liz Truss kwamen bij Elizabeth hun geloofsbrieven aanbieden. Ze bewaarde steeds gepaste afstand, maar ze maakte meteen duidelijk dat het koninkrijk en de burgers het waard zijn om voor te knokken.

Eenzaamheid

Ze verloor haar grote liefde prins Philip. In de rouwdienst tijdens corona verwerkte ze in alle eenzaamheid haar verdriet en ze realiseerde dat ze er helemaal alleen voor zou staan. Elizabeth pakte haar werkzaamheden meteen weer op. Onverklaarbaar natuurlijk voor een negentiger. Ondertussen waren de werkzaamheden, zoals de onvermijdelijke buitenlandse reizen, al binnen de familie verdeeld. Prins Charles kwam steeds vaker in beeld, maar ook kleinzoon prins William nam de honneurs waar.

En dan waren er ook nog de zorgen. Over de eigenwijze Harry, de brekebeen die geobsedeerd door zijn grote liefde Meghan een splijtzwam werd in de koninklijke familie. Of prins Andrew, die ondanks al zijn verantwoordelijkheden, in het web van Jefrey Epstein terechtkwam en seks heeft gehad met een 17 jarige. Recent werd vervolging voorkomen door een afkoop, maar de zorgen van koningin Elizabeth waren er niet minder om.

Affaires

Haar leven was een aaneenschakeling van kwesties, affaires en aanpassingsproblemen. Want de huwelijkscrisis van Charles en Diana en uiteindelijk de dood van de people’s princess bracht het Britse Hof in grote problemen. Er was onbegrip voor de populariteit van Diana. Die houding was mogelijk het resultaat van snobisme en arrogantie, maar uiteindelijk kon Elizabeth niet anders dan erkennen dat Diana, moeder van William en Harry, een belangrijke positie had verworden in de jongste geschiedenis van Groot-Brittannië.

Maar dat was nog niet alles. Haar kleinzoon prins Harry zorgde voor een zoveelste crisis aan het Hof. Na zijn huwelijk met de Amerikaanse Meghan besloten de twee ‘The Firm’, zoals het Britse Hof ook wel wordt genoemd, te verlaten. Ze voegden zich bij de miljonairs in Bevery Hills en de tweespalt werd alleen maar groter na het omstreden interview van de twee met Oprah Winfrey.

Leven is volbracht

Elizabeth is er niet meer. Ze heeft leven haar volbracht. Tot op het laatste moment heeft ze haar plichten vervuld. Zoals ze zich had voorgenomen: geen moment mag ik verzaken. Ze zag zichzelf als een vorst door God gezonden. De vrijwillige abdicatie van bijvoorbeeld onze koningin Beatrix was voor haar geen begaanbare route. Ze wilde tot aan haar laatste adem koningin zijn van alle Britten. Dat paste bij haar plichtsgetrouwe invulling van het koningschap.

Dinsdag werd de laatste foto van de zo geliefde Elizabeth genomen. Ze oogde fragiel. Dat wel. Haar polsen waren rood gekleurd. Kwam dat van een infuus? Of was de Queen onfortuinlijk gevallen? Twee dagen later, op donderdagmiddag 8 september, was het definitief voorbij. Een vredige dood. Haar allerlaatste daad, de beëdiging van Liz Truss als premier van een verdeeld Groot-Brittannie was haar allerlaatste bijdrage aan het democratisch proces.

De 97-jarige Elizabeth was bij leven al een legende. Na haar dood zal ze worden gezien als de MOEDER van alle Britten. Een heilige, een vrouw van staal, een koningin met het hart op de juiste plaats. Groot-Brittannië rouwt.

Tags

CAMILLAGROOT-BRITTANNIËKONINGIN ELIZABETHQUEEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck