Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

De koning ontvangt volgend jaar een salaris van bijna 1,1 miljoen euro en dat vindt Wilders te veel, zo had hij tijdens het begrotingsdebat naar voren gebracht. Wilders vindt 1 miljoen euro genoeg. Het zou in zijn ogen “een mooi signaal zijn” van de koning om ruim een halve ton terug te stoppen in de staatskas nu veel mensen er nauwelijks op vooruit, of zelfs op achteruitgaan.

Demissionair premier Mark Rutte had al gezegd dat hij het “ongepast” vindt om aan de koning te vragen vrijwillig af te zien van zijn salarisverhoging. Hij wees Wilders eerder donderdag op de wet waarmee het inkomen van de koning is geregeld, waarmee de PVV in 2009 zelf instemde.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck