Bijzondere hoed burgemeester Femke Halsema

Halsema
Door: Jos La Grande
04-05-2019

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak voor de allereerste keer de Amsterdammers en het koninklijk echtpaar koning Willem-Alexander en koningin Máxima toe in haar rol als eerste burger tijdens de Dodenherdenking op de Dam.

Haar speech bleek afgewogen en ging in op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en eindigde met de keuzes die elk mens moet maken in zijn of haar leven. Zelfs de keuze om de Dodenherdenking wel of niet op de Dam live mee te maken.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Halsema: ,,Een briefje schrijven of bellen. Je stem laten horen, of niet. Je geliefde omhelzen, de straat oversteken, of niet. Hier naartoe komen vanavond, naar de Dam op 4 mei. Of niet. Elke keer, honderden keren op een dag, kiezen wij. Zonder na te denken, zonder dwang.”

Opvallend was de kleding van de GroenLinks-burgemeester. Die was zakelijk en stijlvol. Terwijl Gerdie Verbeet, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité elk jaar weer perfect gekleed is (Verbeet kondigde vandaag in een interview met het AD haar afscheid aan) koos Halsema voor een strakke jas en een zwarte, bijzondere hoed. De hoed leidde enigszins de aandacht af van de boodschap die Halsema bracht.

De rand van het hoogtooisel stond voor en achter rechtop. Wie de hoed heeft gemaakt is niet bekend.

Meer DenD