Bingo met oom Jan

Door: Ditjes en Datjes
09-12-2017

Als er één spel is, dat bij ons zijn geld heeft opgebracht, dan is dat het bingospel. Mijn schoonouders kochten het bijna 50 jaar geleden. Zij exploiteerden een café-restaurant, winkel en entertainment-hal op de camping van Maurik. Entertainment is een groot woord want er werd vooral gebingood (wat een rare schrijfwijze). Spelleider was oom Jan die als tachtigjarige gelukkig nog steeds onder ons is.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Kneuterspel

De camping is nu een enorm complex en mijn schoonouders zijn allang overleden, maar het spel komt nog elk jaar tevoorschijn met Sinterklaas. Er zijn nog zoveel bingo-kaartjes dat de volgende en de daarop volgende generatie ook vooruit kan.
Afgelopen dinsdag werd er in Rotterdam gespeeld bij onze oudste dochter Bernadette en haar vriend en natuurlijk bij kleinzoon Olivier die bingoën hartstikke leuk vindt.

Beperkte intelligentie

Het verbaast mij dat in dit digitale tijdperk vrijwel alle jongeren dit kneuterspel waarderen. Dit jaar waren we met 13 personen aan de lange, gezellige tafel. Ik ben al tientallen jaren spelleider. Dit komt, omdat ik met mijn beperkte intelligentie als enige niet in staat ben om de getallen op het kaartje tijdig aan te kruizen. En dat terwijl tante Co nog op haar 97e in staat bleek om wel vijf bingo-kaartjes tegelijk in te vullen en er met de hoofdprijs vandoor te gaan.

Bejaardentehuis

Ik ben wel in staat om met welluidende stem de getallen op te lezen en aan het apparaat te draaien ofschoon de kleinzoon van 5 ½ dit werkje nu graag wil overnemen.

Anders dan in het bejaardentehuis zijn de deelnemers bij ons relatief jong en kun je ze moeilijk pesten door heel snel de getallen op te lezen. Of bijvoorbeeld het getal 26 als volgt uit te spreken: zes, even wachten en twintig. Oudjes raken daar zenuwachtig van, maar als spelleider ben ik nu, op tante Ernst na, zelf de oudste.

Hilarische cadeautjes

Omdat ik al een jaar of 35 draai, ben ik tientallen prijsjes misgelopen. Zelfs een troostprijs is mij niet gegund. De prijzen zijn overigens bescheiden. Elke deelnemer moet drie cadeaus inleggen. Van 5 euro, 2,50 euro en 1 euro. Niet zelden zijn er hilarische cadeautjes waar je dus niets aan hebt. Ik geloof dat ik in de laatste speelronde mijn kleinzoon heb laten winnen.

Reacties: [email protected]


Tip van de week

Scheermesjes

Wanneer moet je een scheermesje vervangen? Dat moet u zelf bepalen en het houdt verband met uw baardgroei. Liefst 18% vervangt het mesje binnen een week en 30% binnen twee weken. Zo’n 28% van de nat-scheerders doet drie weken met een mesje en 24% een maand of langer.
Ik doe tegenwoordig minstens drie weken met een mesje omdat ik me niet meer elke dag scheer. Iets wat een besparing van enkele tientjes per jaar oplevert.
Het meestverkochte mesje is Gillette. De huismerken worden echter steeds beter en zijn veel voordeliger. De meest favoriete scheerzeep is van het goedkope merk De Vergulde Hand, maar ook hier rukken de huismerken op.
Duizenden tips vindt u op huishoudbode.nl

Meer DenD