Bioscopen staan zaterdag stil bij Groundhog Day

Door: DitjesDatjes
30-01-2019

AMSTERDAM – Talloze Nederlandse bioscopen vieren zaterdag Groundhog Day, “bosmarmottendag”. De Amerikaanse traditie vindt jaarlijks plaats op 2 februari en werd wereldberoemd dankzij de gelijknamige komedie met Bill Murray.

Tekst gaat verder onder advertentie

De film kwam 26 jaar geleden uit. Het is inmiddels een traditie dat een aantal Nederlandse bioscopen, zoals Eye in Amsterdam en KINO in Rotterdam, de komedie op 2 februari vertoont. Ook keten Pathé biedt de film de komende dagen aan via de streamingdienst Pathé Thuis.

Op “bosmarmottendag” ontwaakt volgens de mythe de bosmarmot uit zijn winterslaap en waagt zich voor het eerst buiten zijn hol. Als het diertje zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken langer. Zo niet, dan is de lente nabij.

Feest

Het feest, dat in veel Amerikaanse steden wordt gevierd, vormde het middelpunt van de komedie Groundhog Day uit 1993. In deze film speelt Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de bosmarmottenceremonie in het dorpje Punxsutawney. Maar door een bizarre speling van het lot blijft hij op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Groundhog Day was toen hij uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film door kenners beschouwd als klassieker en één van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar.

De Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als één van de beste verhalen ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD