BIZAR: Betaalde vader Oliver Daemen 20 miljoen voor ruimtevlucht?

Oliver Daemen
Door: Charlotte Wijnen
20-07-2021

Oliver Daemen mag zichzelf vanaf vandaag de jongste astronaut ooit noemen. Hij is samen met miljardair Jeff Bezos in een raket de ruimte in gelanceerd.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Elf minuten

De 18-jarige Oliver Daemen is vandaag de ruimte in gelanceerd. Een hele bijzondere vlucht, want het was voor Blue Origin de allereerste vlucht met mensen aan boord.

Jeff Bezos wil vluchten naar de rand van de dampring verkopen en heeft daarom het bedrijf Blue Origin opgericht. Hij heeft daarvoor een speciale raket ontwikkeld: de New Shepard. Deze is al een aantal keren getest zonder mensen aan boord.

Vanuit het westen van Texas ging de raket naar ruim 100 kilometer hoogte. Na een paar minuten keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog genoeg en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen. De hele ruimtevlucht duurt slechts elf minuten, die van begin tot eind te volgen was via een livestream van ABC News.

LEES OOK:

Break: 18-jarige Nederlandse jongen met Jeff Bezos de ruimte in

‘Beste dag ooit!’

Jeff Bezos maakte vorige week bekend dat de 18-jarige Oliver mee mag op de vlucht. Zodra het vaartuig de dampring verliet, werd Daemen de jongste astronaut ooit.

Naast Oliver en Jeff Bezos zaten nog twee andere mensen aan boord. Eén van hen is de broer van Bezos, Mark. De andere is de 82-jarige Wally Funk. Zij is vanaf vandaag de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Zo nu en dan waren de inzittenden te horen op de livestream. Zo werd er geroepen: ,,Dit is de beste dag ooit!”

24 miljoen euro

Voor wie mee wilde met deze speciale vlucht, mocht tijdens een veiling bieden op een plekje aan boord. Duizenden mensen uit 159 landen hebben een bod uitgebracht. Het winnende bod was een bizarre 28 miljoen dollar, omgerekend een kleine 24 miljoen euro. Een flink bedrag voor een vlucht van elf minuten…

Oliver bleek niet het hoogste bod te hebben, maar mocht toch mee. De hoogste bieder stond namelijk zijn stoel af. Hoeveel Oliver heeft geboden voor een plekje is niet bekendgemaakt. Maar vermoedelijk ligt het iets onder de 24 miljoen euro, omdat hij waarschijnlijk na de hoogste bieder kwam.

Een bedrag dat een aankomend student van achttien jaar hoogstwaarschijnlijk niet zelf opgehoest heeft. Maar gezien het riante vermogen van zijn vader Joes Daemen is een bod rond de 20 miljoen wel realistisch.

Meer DenD