BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

BNN, dat staat voor Bart’s Neverending Network, is maandag precies 25 jaar geleden opgericht. De Nederlandse publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie tussen BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

BNN begon ooit als televisieprogramma bij de commerciële televisiezender Veronica. De show werd gepresenteerd door Bart de Graaff. De naam BNN is een parodie op de Amerikaanse zender CNN. De Graaff en de andere oprichters richtten zich in eerste instantie op jongeren en jongvolwassenen tot en met 35 jaar.

Een van de meest spraakmakende tv-programma’s van BNN is De Grote Donorshow uit 2007, waarin een terminaal zieke vrouw uit drie kandidaten, die wachtten op een donornier, mocht kiezen wie haar nier krijgt. Bart de Graaff stond zelf jaren op de wachtlijst voor een donornier. Het was dagenlang het gesprek van de dag in binnen- en buitenland; de Nederlandse Tweede Kamer besteedde er een debat aan. Maar uiteindelijk bleek het nep te zijn. Het programma was vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het probleem dat er veel mensen overlijden doordat er geen donororganen beschikbaar zijn. In 2008 won het programma een Emmy Award voor Beste Non-scripted Entertainment.

Andere bekende BNN-programma’s die in de prijzen zijn gevallen zijn bijvoorbeeld De Stalkshow (Gouden Beeld in 2002), Over Mijn Lijk (Gouden Beeld in 2006 en Gouden Televizier-Ring in 2020) en De Lama’s (Gouden Televizier-Ring in 2006). Ook het programma De Wereld Draait Door, dat in 2007 de Gouden Televizier-Ring won, werd vanaf 2014 onder de vlag van BNNVARA uitgezonden. Bekende presentatoren die onder BNN een prijs hebben gewonnen zijn De Graaff, Jeroen Pauw, Sophie Hilbrand en Yvon Jaspers.

In het kader van de voorgenomen reorganisatie van het publieke omroepbestel in 2016 gaven BNN en VARA in mei 2011 te kennen het voornemen te hebben om samen te willen gaan. Deze fusie ging voor de omroepactiviteiten formeel in op 1 januari 2014. Sinds augustus 2017 worden alle programma’s uitgezonden onder het merk BNNVARA. De afzonderlijke omroepverenigingen BNN en VARA fuseerden formeel op 1 september 2018.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck